Donatii pentru refugiatii din Ucraina

    Pe dealul numit Hera, în apropierea localității Petrova, din Maramureș, se află o frumoasă Mănăstire de călugări.
    Mănăstirea Izvorul Tămăduirii este ortodoxă română, dar aici slujbele se tin în două limbi: română și ucraineană, deoarece există o comunitate numeroasă de ucraineni, ce locuiesc pe Valea Vișeului și pe Valea Ruscovei. Duminica și la Sărbători, localnicii maramureșeni vin în numar mare, îmbrăcați în frumosul lor port popular, românesc sau ucrainean.
    În aceste vremuri tulburi, Starețul Mănăstirii, Agaton Oprișan a întins o mână de ajutor refugiaților din Ucraina, oferind cazare, masă, medicamente și toate cele necesare familiilor aflate la nevoie, majoritatea formate din mame și copii, tații rămânând din păcate în Ucraina, la război.
    Starețul Mănăstirii este într-o continuă alergare, aducând refugiati din vamă, asigurandu-le un pat și mese calde. Unii rămân doar câteva zile și apoi pleacă mai departe, iar alții rămân mai mult timp aici. Copiii sunt trimiși la școala din Petrova cu microbusul, în fiecare zi, atât timp cât stau la mânăstire. Iar dacă au probleme de sănătate, sunt dusi la spital și li se asigura tot ca au nevoie.
    Așa l-am întâlnit pe Staretul Agaton în ziua în care am mers să donăm pentru refugiați 500 de pături, 500 de baterii externe și 500 de truse de prim-ajutor: venea de la spitalul din Sighet cu un copilaș refugiat care a întâmpinat probleme de sănătate.
    După ce am descărcat mașinile, au ajuns copilașii de la școală, majoritatea fără ghiozdane, deoarece părăsindu-și casa în mare grabă, au plecat fără să apuce să-și ia decât strictul necesar.
    Ne-am bucurat că le-am putut oferi ghiozdane și penare, cu speranța că în curând se va reinstala pacea în țara lor.