Cu drag, din Maramures!

• Cornulețele bunicii:
”În urmă cu 80-90 de ani, la țară nu erau alte produse alimentare, ci doar ce se producea în gospodărie, așa că unele femei invetau câte ceva gen plăcintă, gogoși, cozonaci, ciurigai (minciunele) și foi cu amoniac. Aceste cornulețe au apărut în tipul războiului, când nemții și rusii ofereau zahăr ofițerilor, pe lângă alte alimente. Bunicii mei aveau casă mare în satul Cicârlau și ofițerii nemți și apoi rusi locuiau acolo cu ordonanțele care le pregăteau mâncare. Iar străbunica mea mai trăgea cu ochiul să vadă ce pregătesc, mai ales că produsele erau o parte din cămara bunicilor. Rețeta de la cornulețe era de la ordonanța unui rus, iar străbunica le spunea cornulețe rusești. Așa au apărut aceste cornulețe în familia noastră.” ne spune doamna Cecilia, care a pregătit cu drag cornulețele cu magiun.

Cornulete1Cornulete2Cornulete3

• Miere de albine:
A fost prima substanță dulce folosită de om, fiind foarte prețuită. Producătorul de la care s-a achiziționat mierea face apicultură din pasiune. Albinele culeg polenul de la primele plante cu care se și hrănește(alun, brândușe, păpădie, apoi pomi fructiferi). Mierea polifloră este din polenul cules de la pomi fructiferi, apoi se merge cu ele în pastoral lângă câmpuri de rapiță, în prima fază, apoi urmează salcâmul, tei, floarea soarelui, după care albinele sunt aduse în apropierea casei deoarece trebuiesc pregătite pentru iarnă. Mierea este extrasă din faguri prin centrifugare, sub formă lichidă, însă la scurt timp începe să se transforme într-o pastă solidă. Singurul sortiment de miere care nu se cristalizează este mierea de salcâm naturală. Mierea naturală cristalizată se poate transforma din nou în miere lichidă prin încălzire. Scufundarea borcanului cu miere într-un vas cu apă caldă – nu fierbinte! – este cea mai bună metodă. De asemenea, atunci când este pastrată la temperaturi de peste 20 de grade sau sub limita de îngheț, mierea nu cristalizează. Mierea nu are termen de expirare, iar cristalizarea nu reprezintă expirarea mierii.

Miere MiereMiere4

• Sopon din Maramureș:
Artizanal, 100% natural. Făcut după metode tradiționale și îmbunătățit cu uleiuri naturale aromate. Este produs prin metoda "la rece" și turnat cu grijă în matrițe create de către un meșter popular din Maramureșul istoric.

Sapun1 Sapun2

• Păhărel de horincă:
Realizate din ceramică pe roata olarului și pictate manual cu atenție în atelierul de creație. Pot fi folosite pentru horincă sau țuică fiartă în serile friguroase de iarnă sau, de ce nu, pentru cafeluța de dimineață.

Paharel3Paharel1 Paharel2

• Decorațiune pentru brad:
Cu drag și voie bună, cu răbdare și migală a fost creat fiecare produs în parte. Persoanele cu dizabilități din cadrul ASSOC Baia Mare au turnat în matrițe pasta de gips, au lăsat-o la întărit și apoi au pictat fiecare obiect în parte, punând în el un strop din magia Crăciunului. S-au simțit astfel utili știind că sunt ajutoarele de nădejde ale lui Moș Crăciun.

assoc1 assoc2 assoc3 assoc4