Actiuni 2023 desfasurate impreuna cu Asociatia ASSOC Baia Mare

    In anul 2023, impreună cu persoanele cu dizabilitati din Centrul de Zi ASSOC Baia Mare si Centrul Rezidential „Pinochio” din localitatea Carbunari, judetul Maramures, am derulat cateva campanii in urma parteneriatului incheiat intre BSG Amanet & Exchange si Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala:

Campania "Desfacatorul de la BSG"

     Începand cu 10 Aprilie, în agențiile BSG Amanet & Exchange se oferă clienților un produs interesant și util: desfăcător de sticle și doze / conserve tip breloc, confecționat din aluminiu dur.
     Aceste desfăcătoare au fost ambalate cu ajutorul persoanelor cu dizabilități de la Asociatia ASSOC Baia Mare, activitate care pentru ei face parte din terapia ocupațională.
     Terapia ocupațională ajută persoanele cu dizabilități să dezvolte sau să recupereze abilități necesare desfășurării activităților zilnice la un nivel minim necesar, cât mai independent posibil și cu cât mai puțină asistență din partea altei persoane. Scopul final constă în a trăi o viață independentă și productivă și de a crește calitatea acesteia.
     Mai jos puteți să vedeți cateva imagini și un clip de la ambalarea desfăcătoarelor.

ASSOC1ASSOC2ASSOC3ASSOC4

Campania "Martisorul de ciocolata"

     Primele mărturii ale existenţei mărţişorului pe teritoriul țării noastre sunt mai vechi de 8.000 de ani, după cum au dovedit săpăturile arheologice. Primele mărţişoare găsite erau pietre mici de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, care se pare că se purtau la gât. Mai apoi se purtau două fire de ață răsucite care ar fi semnificat iarna şi vara, iar de ele se agăţa o monedă de aur, argint sau din alt metal. Acest şnur era făcut cadou la 1 martie, în ziua Dochiei, început de An Agrar.
     În Moldova şi Bucovina mărţişorul consta dintr-o monedă de aur sau de argint legată cu un şnur alb şi roşu la gâtul copiilor. Era credinţa că portul mărţişorului face ca aceştia să aibă noroc. Fetele îl purtau timp de douăsprezece zile la gât, după care-l prindeau în păr şi-l ţineau astfel până la sosirea berzelor sau până ce înflorea primul pom. După aceea, cu şnurul legau creanga pomului, iar cu banul respectiv îşi cumpărau caş, pentru ca tot anul sa le fie faţa frumoasă şi albă.
     Păstrăm și noi obiceiul străvechi și oferim bănuți de mărțișor, dar nu orice fel de banuți, ci bănuți de ciocolată.
     Martisoarele se vor oferi clientelor incepand de miercuri, 1 Martie, pana la epuizarea stocului.
     Un colaborator de nădejde în ambalarea acestor bănuți au fost tinerii cu dizabilități din cadrul ASSOC, cu care suntem deja la a 20-a colaborare. Proiectele noastre contribuie la integrarea tinerilor cu handicap în societate prin desfășurarea de activități pe măsura potenţialului lor și contribuie la recuperarea lor, atat fizica, ei dezvoltandu-si astfel abilitatile, cat si mentala, deoarece se simt mai utili si primesc incredere in fortele proprii.
     În clipul de mai jos puteți sa vedeți atmosfera de lucru de la ambalarea mărțișoarelor.