Despre AMANET | BSG

BSG amanet + exchange pt facebook

Din istoria amanetului

Amanetul este una dintre cele mai vechi activități din lume – creditarea sau împrumutul rapid de bani lichizi, cu ajutorul amanetării.

La fel ca și în zilele noastre, și în trecut, oamenii aveau nevoie de împrumuturi rapide, pentru perioade scurte de timp. Așa că, încă din Antichitate, pe vremea primelor civilizații, oamenii se foloseau de obiectele lor de valoare, pentru a avea bani, iar după ce se foloseau de bani, atunci când duceau suma înapoi, își ridicau obiectele.

O vreme, această activitate care îi ajuta mult pe oamenii simpli, a fost interzisă, până când, în secolul XV, a apărut o organizație de caritate, denumită Muntele de pietate / Monte di Pietà (italiană), Mont de piete ( franceză), sau Monte de Piedad (spaniolă).

Această organizație a început să funcționeze în Italia, dezvoltându-se, mai apoi în Franța, Spania și în alte state catolice.

Scopul acestei organizații catolice, care a pus bazele casei de amanet moderne, era să ajute omul simplu, căruia îi era rușine să apeleze la rude pentru împrumut, sau care trecea printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar. Împrumutul oferit îl ajuta să depășească această situație și să își revină. În schimbul banilor, el lăsa gaj unul sau mai multe obiecte, pe care le recupera după ce depășea perioada “de criză”. Obiectul amanetat arăta că cel căruia i se oferă împrumut era capabil să iasă din starea în care se afla, pentru că nu oricui i se oferea împrumutul, ci numai celor care meritau. (de exemplu, cerșetorilor bețivi nu li se acorda împrumut).

Dacă oamenii nu mai reveneau cu banii, ca să ridice obiectul amanetat, obiectul era vândut, pentru a se recupera banii împrumutați, și pentru a putea fi dați ca împrumut la alți oameni.

Și în zilele noastre s-a păstrat această formă de împrumut pe termen scurt. La BSG puteți apela cu încredere, oricând aveți nevoie urgentă de bani împrumut.

În Evul Mediu, activitatea de amanetare a înflorit, fiind o activitate caritabilă a călugărilor din ordinul franciscan. Acești călugări refuzau privilegiile acordate de biserici, susținând că ei trebuie să trăiască la fel ca oamenii simpli, și să fie egalitate între oameni. Aceștia aveau haine simple, de culoare maro, legate cu o sfoară la mijloc. Ca să-i ajute pe oameni, ei au reînviat amanetarea: le ofereau bani, iar oamenii le ofereau anumite obiecte sau bijuterii, la schimb. Le primeau înapoi când returnau banii, oamenii oferind o mică dobândă, care se folosea pentru construirea locurilor de rugăciune.

Despre una din proveniențele simbolului amanetului se spune că este fapta de binefacere a Sfântului Nicolae, care scapă trei fete sărace de la a fi vândute unei case de toleranță, oferindu-i tatălui lor trei săculeți de galbeni, pe care să-i poată da ca zestre, atunci când își mărită fetele. Istorioara v-am povestit-o mai pe larg aici.

Însă nu doar oamenii săraci și simpli se bucurau de serviciile Amanetului. Ca să-i sponsorizeze lui Cristofor Columb expedițiile sale în care a descoperit America, regina Isabella a Spaniei a apelat la o casă de amanet, unde a lăsat drept garanție bijuteriile sale. Povestea lui Cristofor Columb o găsiți aici.

De asemenea, Regele Eduard III-lea al Angliei, în secolul al XIV, și-a amanetat bijuteriile pentru a finanța războiul cu Franța. Henric al V-lea, în secolul XV, a făcut același lucru.

În Europa au existat două familii renumite pentru activitatea de amanet. Una era în Anglia, și se numea Lombard, și alta în Italia, numindu-se Casa de Medici. Casa de Medici avea ca blazon tocmai acest simbol: trei sfere suspendate. Se spune că proveniența acestuia ar fi de la faptul că unul din membrii familiei a reușit să ucidă un uriaș care voia să-l jefuiască, cu trei saci cu bolovani.

Odată cu apariția coloniștilor, practica amanetării s-a extins și în America.

Oamenii se bucurau că nu trebuie să apeleze la bănci, și că se pot împrumuta, fără birocrație, pentru perioade scurte de timp, cu sumele de care au nevoie, recuperându-și, mai apoi, garanția.

De atunci, simbolul celor trei globuri suspendate a rămas simbolul amanetului.

Ce trebuie să ştim când intrăm într-un amanet

amanet-01De multe ori se întâmplă să rămânem fără bani înainte de a lua leafa. În acest caz, apelăm la rude, la vecini sau la prieteni. Dar, odată ce am luat bani împrumut de la cineva, apar şi obligațiile, ca să nu mai vorbim de jena pe care o simțim în momentul în care cerem banii.  Aşa că mai avem şi o altă soluție sau opțiune: amanetul. Cu siguranță cu toții avem bijuterii sau obiecte din aur pe care le putem lăsa în siguranță în amanet şi pe ele putem lua banii de care avem nevoie,  pentru ca, la ziua de salariu sau când stabilim cu amanetarul, să mergem să luăm aurul înapoi, cu o dobândă, fără a rămâne cu alte obligații.

Însă, înainte de a intra într-un amanet, trebuie să ne informăm corect în toate privințele, pentru că bijuteriile oricăruia dintre noi nu au numai valoare materială, ci şi spirituală. Şi, atunci când le lăsăm pe mâna cuiva, acela trebuie să fie de încredere şi să ne ofere siguranța că obiectele lăsate acolo sunt pe mâini bune. Fie că e vorba de un lănțișor primit de la mama, inelul de logodnă, verigheta sau poate o simplă brățară de aur,  vrem ca ele să ne aștepte într-un loc sigur, până le vom ridica.

În primul rând, atunci când pășim într-un amanet, firma trebuie să ne fie cunoscută, cu vechime pe piață, să mai fi auzit de ea. Orice firmă serioasă de amanet, care se respectă şi îşi respectă clientul, are un contract cu o firmă de pază specializată, şi, dacă nu are un om care să supravegheze, atunci măcar să aibă lipit pe geam un sticker sau abțibild prin care informează clientul că obiectivul este păzit. Mai trebuie să aibă şi camere de luat vederi şi chiar geamuri blindate. Se știe câte cazuri de spargeri şi furturi s-au întâmplat la casele de amanet nesecurizate şi înființate peste noapte.

amanet-03Apoi, amanetarul de la casierie trebuie să verifice şi să evalueze gratuit obiectele pe care vrem să le amanetăm, şi să explice, în detaliu, condițiile şi termenii contractului pe care, posibil, îl vom încheia. Trebuie să aibă cantar electronic omologat, iar afișajul trebuie să fie şi la vederea clientului. O firmă serioasă de amanet nu ia niciodată dobânda la încheierea contractului, ci la rambursare, când venim să scoatem bijuteriile. După ce încheiem contractul de amanetare, neapărat trebuie să primim şi noi un exemplar.

Diferența dintre amanetare și vânzare

amanet-01De multe ori, atunci când întâmpinăm o problemă financiară, luăm decizia să vindem un bun de valoare pentru a ieși din impas, chiar dacă are valoare sentimentală și suntem atașați sufletește de el. De exemplu, un lănțișor primit de la bunici, sau cerceii primiți în dar de la cineva drag. Iar după ce trece acea perioadă de criză, și ne revenim financiar, am fi dorit să nu fi vândut acel obiect.

Ei bine, tocmai acesta este avantajul existenței amanetului: îți poți recupera garanția după ce treci de impasul financiar. Așadar, în situația de mai sus, amanetul ar fi o alegere mai bună decât vânzarea.

La BSG Amanet, cu o garanție din aur poți să iei un împrumut sigur și rapid, oricând ai nevoie.  Garanția poate fi una sau mai multe bijuterii, chiar dacă sunt noi, uzate sau deteriorate. De asemenea, poți amaneta orice bucată din aur, monede sau alte obiecte.

Tot la BSG poți să vinzi aurul de care nu mai ai nevoie, fără să plătești comision și fără complicații.

Cât valorează bijuteriile tale din aur?

amanet-03Majoritatea dintre noi avem acasă una sau mai multe bijuterii din aur. Unele au valoare sentimentală, altele nu, dar, oricum, valoarea sentimentală o cunoaștem.

Care este însă valoarea materială a bijuteriilor din aur pe care le deținem? Mulți dintre noi păstrăm bijuteriile într-o cutie – lănțișoare, brățări, inele etc., adunate de-a lungul anilor, primite cadou sau cumpărate chiar de noi. Poate v-ați întrebat cât ar fi valoarea bijuteriilor din cutie, în bani. Acum puteți afla.

La BSG, oricând doriți, puteți să veniți cu bijuteriile din aur și o persoană amabilă și prietenoasă vi le va evalua gratuit.

Criteriile de evaluare ale bijuteriilor dumneavoastră din aur sunt, în primul rând, greutatea și caratajul.

Mai întâi, cu ajutorul unei lupe, vom observa care este marcajul înscris pe bijuteria din aur. Marcajul este un punct de plecare, deoarece arată caratajul aurului.

Apoi  îți vom cântări bijuteriile, vom verifica și vom afla dacă  marcajul înscris corespunde cu realitatea. Aurul care se găsește pe piață la noi are caratajul cuprins între 8 K și 24 K. Iar valoarea lui este dată tocmai de carate. Cu cât caratajul e mai mare, cu atât bijuteria din aur este mai valoroasă. Venind la BSG, vei afla exact atât greutatea, cât și caratajul bijuteriilor tale.

Un alt criteriu de evaluare a bijuteriilor este uzura lor. Cu cât bijuteria este mai puțin uzată, cu atât valorează mai mult.

Îți vom spune, de asemenea, și suma exactă pe care ai primi-o în schimbul bijuteriilor, în cazul în care, vreodată, vei avea nevoie de bani.

Ce trebuie să ştim când cumpărăm aur de la amanet

amanet-02Majoritatea caselor de amanet au şi aur expus spre vânzare. Bijuteriile nerăscumpărate și rămase gaj, au fost curăţate şi recondiţionate şi au fost scoase la vânzare. Preţul este mai mic decât la magazinele de bijuterii, deoarece nu se mai pune în calcul manopera și pierderea.

Avantajele de a cumpăra aur de la amanet sunt multe. În mod normal, orice casă de amanet care îşi respectă clienţii, curăţă bijuteriile cu o soluţie specială şi le repară, dacă au vreun mic defect, astfel încât ele arată precum bijuteriile noi. De asemenea, bijuteriile trebuie să fie analizate şi marcate cu marca de garanţie proprie, care certifică titlul înscris pe poanson. Abia apoi le pun la vânzare. Un alt avantaj ar fi acela de a investi în aur, mai ales că preţul aurului tot creşte.

Iar dacă dorim să oferim cuiva un cadou special, dar nu ne permitem să luăm obiecte noi, la care, aproape jumătate din preţ costă manopera, e de preferat să alegem să cumpărăm aur din amanet.

Totodată, dacă ne-am săturat de bijuteriile noastre şi vrem să le schimbăm, le putem amaneta sau vinde la amanet, iar în schimbul banilor, ne putem alege alte bijuterii noi, care sunt la vânzare.

Bineînţeles că, atunci când luăm decizia asta, trebuie să fim atenţi la anumite aspecte. În primul rând, o firmă de amanet serioasă oferă bon fiscal și certificat de garanţie pentru bijuteriile pe care le vinde. În acel certificat trebuie să scrie gramajul şi caratajul bijuteriei din aur.

La BSG, toate aceste condiţii sunt îndeplinite. De la noi puteți cumpăra liniştiţi bijuterii din aur, economisind și investind în același timp.

Ce trebuie să ştii când vrei să vinzi aur la amanet

amanet-01Mulţi cred că la amanet, aurul nu se poate vinde, ci doar amaneta. Sau că, dacă vrei să-l vinzi, trebuie să plăteşti un comision. Ei bine, o casă de amanet corectă şi serioasă nu va pretinde comision în nici un caz, atunci când clientul doreşte să-şi vândă bijuteriile de care nu mai are nevoie.

Trebuie ca, atunci când dai bijuteriile, să precizezi că nu le vei mai scoate, şi că doreşti să le vinzi. Atunci, amanetarul îţi va evalua gratuit bijuteriile şi îţi va spune suma de bani pe care o vei primi în schimb. Se va face documentaţia necesară, în urma căreia nu vei mai avea nici o obligaţie, şi nici un comision de plătit.

Preţul oferit pe gramul de aur la amanet, de obicei nu este mai mic decât cel oferit la bijuterii sau oriunde altundeva. Nu înseamnă că, dacă este amanet, îţi va valorifica bijuteriile mai puţin decât în alte locuri.

Fie că ai nevoie rapidă de bani împrumut, fie că dorești să cumperi bijuterii frumoase din aur, sau să vinzi bijuteriile de care nu mai ai nevoie, BSG îți stă la dispoziție.

BSG
About The Author

35 Mesaje:


 • By alexandru petre (buzai) 16 nov. 2015

  Buna ziua,
  Ma numesc Petre si sunt din jud Buzau si as dori sa iau un credit de la dvs(daca se poate)pentru extinderea unei afaceri(singura din Romania).As putea pune gaj niste utilaje achiz.anul acesta…noi…si un teren de 1.20 ha pe care este construit un grajd de 500mp.S ar putea?

  • By admin 18 nov. 2015

   Buna ziua!
   Momentan oferim imprumuturi cu garantie in aur, argint, electronice si auto-moto.
   Multumim pentru interesul dumneavoastra!

 • By alexandru petre (buzau) 16 nov. 2015

  As dori sa iau un credit de la dvs(daca se poate)pentru extinderea unei afaceri(singura din Romania).As putea pune gaj niste utilaje achiz.anul acesta…noi…si un teren de 1.20 ha pe care este construit un grajd de 500mp.S ar putea?

 • By Monede (Sighetu Marmației ) 28 dec. 2015

  Buna ziua
  Am 44 de monede argint
  Toate din germania
  Ani 1945-1975
  Le pot amenata?cam cat as putea primii pe gram tinand cont ca toate au cam 650 de grame

  • By admin 28 dec. 2015

   Buna ziua, sigur ca le puteti amaneta.
   Cel mai bine ar fi sa veniti cu ele in agentie. Vi se vor evalua gratuit si vi se va spune exact suma de bani pe care o primiti.
   Multumim pentru interesul dumneavoastra si va asteptam.
   O zi frumoasa!

 • By Razvan Iordache (Bucuresti) 06 feb. 2016

  Buna ziua,

  Am o camera video HD, Sony CX 700 HDR, folosita nu noua, si as vrea s-o amanetez! Cat credeti ca as putea lua pe ea, tinand cont ca noua ar fi pe la 5000 lei?

  Multumesc

 • By Florin (Brasov) 26 feb. 2016

  Buna seara , se poate amaneta o chitara electrica ( chitara bass) si un amplificator?

  • By admin 27 feb. 2016

   Buna ziua,
   Momentan oferim imprumuturi cu garantie in aur, argint, electronice si auto-moto.
   Multumim pentru interesul dumneavoastra!

 • By Rantar Cosmin (Poieni comuna schitu duca) 28 mart. 2016

  pot amaneta un hard disk daca am 15 ani?

 • By Cristina (București ) 07 apr. 2016

  Buna ziua, as dori sa stiu dacă amanetez ceva pe o perioada de 30 de zile,sunt 30 de zile lucrătoare sau calendaristice?

  • By admin 07 apr. 2016

   Buna ziua,
   Sunt 30 de zile calendaristice.
   O zi frumoasa!

 • By Carmen (Focsani) 25 apr. 2016

  Buna seara ..am amânată în lănțișor ..si in termen de 30 de zile trebuia sa rambursez banii si sa iau lantisorul …dar nu am rambursat banii..ce se intampla? Trebuie sa merg si sa ii informez ca nu mai dau banii?

  • By admin 26 apr. 2016

   Buna ziua, nu trebuie sa anuntati daca nu mai doriti lantisorul.
   O zi frumoasa!

 • By Ana Maria (Timisoara) 19 iun. 2016

  buna ziua! Soțul meu a amanetat verigheta si nu a mai platit sa o recupereze,se poate răscumpăra? Va multumesc!

  • By admin 20 iun. 2016

   Buna ziua!
   Daca contractul nu a depasit data scadenta o poate recupera. Insa daca, conform contractului, au trecut mai mult de 5 zile de la data scadenta, atunci nu se mai poate.
   O zi frumoasa!

 • By Balint Mirela (Brasov) 10 iul. 2016

  Bună ziua ! Dețin un ceas de aur care acum îmi este mic și as dorii sa îl amanet , se pot amanta ceasuri oriunde ?
  Dacă cumva trece timpul scris în contract , îl mai pot cumpăra de undeva ?

  • By admin 11 iul. 2016

   Buna ziua!
   Da, se poate amaneta in orice agentie BSG Amanet. Contractul se poate prelungi la data scadenta, platind doar dobanda. In cazul in care dupa data scadenta nu il mai prelumgiti si nici nu il scoateti, se mai pastreaza inca 5 zile, si daca nu anuntati ca veniti dupa el, nu il mai puteti ridica.
   Multumim pentru interesul dumneavoastra si va asteptam.
   O zi frumoasa!

 • By madalina (iasi) 31 iul. 2016

  Buna ziua. Am un pachet de foite de aur de 500 de bucati , de 22 de karate. Se poate vinde sau amaneta la dumneavoastra ? Si cam la ce pret ? Multumesc mult

  • By admin 01 aug. 2016

   Buna ziua! Da, luam in amanet aur de 22 K. Cel mai bine ar fi sa mergeti cu el in agentie si vi se va spune suma exacta de bani pe care o veti primi dupa ce se evalueaza obiectele.
   Multumim pentru interesul dumneavoastra si va asteptam!
   O zi frumoasa!

 • By Puscas irina (Suceava) 12 aug. 2016

  La dumneavoastra se poate plati si in rate?

 • By Alina Caia 28 sept. 2016

  Bună ziua..daca prietenul meu a amanetat un obiect ..as putea sa merg eu cu contractul sa il iau inapoi sau este nevoie ca el să îl scoată..daca contractul este pe numele lui ?

  • By admin 28 sept. 2016

   Buna ziua, se poate doar daca atunci cand a semnat contractul v-a trecut pe dumneavoastra ca Imputernicit.
   Multumim!

 • By Buca Adrian (Resita) 04 nov. 2016

  Daca am o sticla de alcool din 1946 originala, o pot amaneta?

  • By admin 04 nov. 2016

   Buna ziua,
   La noi se poate amaneta aur, argint, electronice si auto-moto.
   O zi frumoasa!

 • By ana cuth (baia mare) 16 nov. 2016

  Buna! As dori sa stiu daca pot sa iau un telefon in rate de Amanet?

 • By Popa Alexandra (Timisoara) 12 dec. 2016

  Buna seara.am amanetat la d_vs niste bijuterii si noi am fost plecati din tara si am pierdut aurul..as vrea sa il cumpar din nou acelas aur cum as putea sa procedez?

  • By admin 13 dec. 2016

   Buna ziua,
   In acest caz, cel mai bine ar fi sa discutati cu persoana din agentia in care ati facut contractul.
   O zi frumoasa!

 • By Barbu Dan (Cluj Napoca) 30 ian. 2017

  Buna ziua am un ceas de colecție Bruberry Established 1856model BU9000 de poate amaneta? Cat pot obține pe el? Mulțumesc.

  • By admin 31 ian. 2017

   Buna ziua!
   Momentan manetam aur, argint, electronice si auto-moto. Ceasuri nu amanetam, decat daca sunt din aur sau argint.
   O zi frumoasa!

 • By Giurgiu mihaela (Timisoara) 02 iun. 2018

  Pot sa vand aur find minor ?

  • By admin 04 iun. 2018

   Buna ziua,
   Doar daca aveti peste 18 ani.
   O zi frumoasa!

 • By Lucaci Raluca (cluj napoca) 01 ian. 2019

  buna ziua,am o intrebare ,am o o bratara de aur dar nu are stanta pe ia,este din franta.este de aur ca am verificato.
  vreau sa va intreb daca pot sa o amanetez .pt o perioada

  • By admin 09 ian. 2019

   Buna ziua,
   Sigur ca se poate.
   Va asteptam!

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate