Cum se curăță și se păstrează bijuteriile din aur și argint
Bijuteriile din aur, dacă sunt păstrate în condiții normale, își pot păstra ani de zile forma și strălucirea pe care au avut-o atunci când au fost create. In plus, dacă știm cum să le curățăm, vor arăta ca și cum ar fi noi, tot timpul. Purtându-le zilnic, bijuteriile, mai ales cele cu pietre, își pot pierde ușor strălucirea, din cauza prafului sau a impurităților. Să le curățăm noi singuri, acasă, nu e greu deloc, dacă știm cum să o facem.
Bijuteriile din aur se curăță astfel: amestecăm într-un vas apa fierbinte cu săpun lichid, cu detergent de vase sau bicarbonat, după care lasam bijuteriile de aur in solutia rezultata, timp de 15, 20 de minute. Apoi le scoatem, le limpezim cu apă curată și le ștergem ușor cu o cârpă moale sau, și mai bine, cu o bucată de piele de căprioară (se poate găsi și în supermarket-uri). În cazul în care alegem soluția cu bicarbonat, se pune o lingură de bicarbonat în jumătate de litru de apă fierbinte.
De asemenea, bijuteriile din aur se mai pot curăța simplu, ștergându-le cu o cârpă moale, îmbibată cu spirt (sau alcool medicinal).
Bijuteriile din aur trebuie purtate separat de cele din argint, pentru că aurul, fiind mai dur, poate face ca argintul să se uzeze prin erodare.
În cazul argintului, cel mai mare dușman e clorul. Așadar, atunci când ne punem să facem curățenie, cel mai bine e să ne scoatem bijuteriile. Atunci când mergem la piscină
sau la SPA este indicat să ne scoatem bijuteriile din argint, deoarece apa din piscină conține o anumită cantitate de clor, iar clorul face ca argintul să se înnegrească.
Este recomandat ca bijuteriile să se păstreze separat, în cutii, fără a avea contact una cu cealaltă, ca să nu se zgârie. Aurul nu trebuie depozitat în aceeași cutie cu argintul sau alte bijuterii, din alte metale. Cutia în care păstrați bijuteriile trebuie să fie cât se poate de etanșă și căptușită, iar în cazul argintului, se poate depozita in cutii de lemn, simple sau căptușite. Bijuteriile mai pot fi depozitate și în săculeți din material textil (bumbac, catifea sau mătase), însă tot separat.