Yin și Yang - simbol și semnificații | BSG

Yin și Yang – simbol și semnificații

yin-yang-aurCu toții cunoaștem acest semn, yin și yang, știm că are legătură cu  o filozofie din China, însă puțini știu ce semnifică.

Filozofia cu care are legătură principiul yin și yang se numește taoism sau Daoism. Dacă în basmele occidentale, binele învinge întotdeauna răul, această filozofie susține că binele există exact în aceeași măsură cu răul și sunt complementare, creând un echilibru care face ca universul să-și continue existența.

Yin și Yang sunt două forțe apărute odată cu lumea și stau la baza universului.

Taoismul a fost înființat de Lao Tzi sub dinastia Han, în China, în secolul II î. Hr., care spunea despre Dao (care se traduce prin „drum” sau „cale”) că este vid, dar când acționează pare inepuizabil. El este principiul absolut al universului, ce produce varietatea tuturor aspectelor ale acestei lumi, principiu echilibrator printr-o anumită ordine necesară societății.

Tao prezintă trei fațete ale celor trei comori care alcătuiesc viața omului: esența (trupul), energia și spiritul. De asemenea, el reprezintă forța care curge prin toate lucrurile și ființele neînsuflețite din univers.

Yin este elementul întunecat, reprezentând tristețea, partea intimă, femininul, noaptea sau răul, pe când Yang  este elementul luminos, care reprezintă bucuria și fericirea, masculinul, ziua sau binele.

În credința taoistă, nu există granițe fixe între yin și yang, între fizic și spirit, între știință și filozofie. Aceste două forțe, yin și yang, nu pot fi separate nicicând. Ceea ce face ca omul și lumea să continue să existe este tocmai balanța dinamică, armonia care funcționează și transformarea ciclică.

Dacă stăm bine să ne gândim, există și la noi, la români, o vorbă veche care spune că în tot răul este și un bine.

Astfel, taoismul reprezintă calea prin care omul trebuie să coopereze cu natura și cu tot ce-l înconjoară. Omul trebuie să se inspire din natură și să-și creeze un mod de viață asemănător. Omul trebuie să privească în jurul său, și, în funcție de împrejurări, să acționeze, să se adapteze, pentru că totul este într-o continuă mișcare și schimbare, totul e relativ.

Prin artele marțiale, chinezii ajungeau la calea care ducea la o viață în armonie cu natura, artele marțiale luând mișcările esențiale (de atac, apărare, eschivă etc.) de la animale sălbatice (tigru, maimuță, șarpe, călugăriță etc.).

Bibliografie: Andronovici, Liviu, Scurtă istorie a bijuteriilor româneşti începând cu Dacia precreştină, Bucureşti, 2009.

BSG
About The Author

2 Mesaje:


  • By Anca 26 iul. 2013

    Chinezii, bazandu-se pe traditie de 5000 de ani sustin ca sanantatea este stare de echimibru a organismului iar alimentatia este cheia. Traditia asiatica sustine ca Yin si Yang sunt calitati energetice care modeleaza totul in univers. Cele doua principii nu sunt antogonistice ci ele curg impreuna formand o unitate. Bineinteles uneori predomina Yang iar alteori Yin. Tot astfel si in astrograma preleva unul dintre cele doua principii. Daca echilibrul este stricat este necesar spre exemplu de un remediu Yin pentru a trata o boala Yang. Yang reprezinta orientarea spre mediu, spre exterior iar Yin orientarea spre interior. In viata de zi cu zi persoanele Yang le recunoastem prin preocuparea lor fata de lumea exterioara si dorinta de a se implica iar persoanele Yin prin interiorizarea, timiditatea lor sau faptul ca sunt mai retrase.
    Yang reprezinta culorile calde, luminoase iar Yin pe cele intunecate si reci.Celelalte culori sunt intermediare.Este posibil sa ajustam balanta elementelor prin felul in care ne imbracam.
    De asemenea, alimentele au aceleasi calitati insa prin preparare isi pot modifica starea. Incalzirea, fierberea, uscarea, sararea sau condimentarea cu ierburi picante transforma alimentele in Yang. Racirea, inghetarea, diluarea, fermentarea, adaugarea de ierburi aromate, adaugarea de zahar sau acrirea transforma alimentele in Yin. Aceste elemente pot sa ne fie utile in stabilirea unei diete echilibrate si sanatoase. Prin intelegerea acestor principii puteti sa va armonizati cu lumea din jurul vostru si sa va regasiti echilibrul.

  • By Copil Andreea (turda) 19 apr. 2016

    femeia si barbatul pe scurt

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate