Unde se găsesc pietrele preţioase şi semipreţioase (partea I) | BSG

Unde se găsesc pietrele preţioase şi semipreţioase (partea I)

O parte din „florile de piatră” se găsesc la suprafaţa scoarţei terestre, dar cele mai importante pietre preţioase se află în ceea ce noi numim subsol.

Scoarţa terestră este învelişul superficial al Pământului, care se compune din partea inferioară a atmosferei, hidrosferă şi partea superioară a litosferei.

În unele exploatări aurifere şi diamantifere au fost atinse, în unele foraje, adâncimi de 8000 şi chiar 15000 de metri. În urma procesiunilor de eroziune şi cutare a stratelor, au fost scoase la suprafaţă roci care în trecut se aflau la 20 – 30 km adâncime.

1. Formarea rocilor eruptive este legată de procesele magmatice din străfundurile pământului, care determină apariţia de topituri, „vetre de foc” sau magme, ascensiunea lor spre suprafaţă şi consolidarea lor. Rocile eruptive sunt formate din minerale cristalizate, în care atomii sunt dispuşi după anumite reguli geometrice. În zonele mai adânci, magma se solidifică încet, iar mineralele care se formează acolo au dimensiuni mai mici. De această etapă este legată şi formarea şi apariţia diamantului.

2. În zonele marginale ale acestor cuptoare magmatice se formează cristale mari cu forme geometrice deosebit de frumoase, printre care şi pietrele preţioase. Acum se formează rocile numite pegmatite (roci magmatice în care mineralele sunt bine cristalizate și cu structură specifică), în care se găsesc cele mai multe pierte preţioase şi semipreţioase, cum ar fi: smaraldul, topazul, acvamarinul, turmalina,  zirconul roz, alexandritul, berilul şi altele.

3. Când rocile eruptive au contact cu rocile sedimentare ( cele care  se formează prin procesele de eroziune, transport și depunerea aluviunilor aduse de apele curgătoare), se formează „skarne”, adică roci în care mineralele au dimensiuni mari şi sunt frumos cristalizate. De aici face parte rubinul şi safirul (coridonul), spinelul, andaluzitul şi granatul.

4. Din magmele ajunse înspre suprafaţă, pornesc, prin crăpăturile din rocile vecine, soluţiile hidrotermale, încărcate cu gaze, de unde rezultă filoanele metalifere, de care sunt legate florile de mină. Alături de filoanele metalifere se mai găsesc şi mineralele de gangă, care dau florile de mină. Multe dintre aceste minerale de gangă se numără printre pietrele semipreţioase, precum: ametistul, cristalul de stâncă, agatul, calcedonia, sardonia sau opalul.

 

Bibliografie: Gridan, Teofil, Florile de piatră ale Terrei, Editura ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1982

BSG
About The Author

1 Mesaje:


  • By izabela 14 sept. 2012

    Exista minerale cu un mare potential curativ,un exemplu ar fi cuartul hialin,transparent numit si cristal de stanca.Acest mineral este cel mai raspandit pe Planeta noastra.Vreme de mii de ani,cristalul de stanca a fost considerat de multe popoare,cristalul cunoasterii interne.Acest lucru se datoreaza dispunerii aparte a cristalelor sale care ,plecand de la o baza neregulata si opaca se dezvolta in structuri stabile si ascutite ,devenind tot mai transparente spre varf.Lumina pe care o degaja este clara si curata iar vibratiile sale puternice au proprietatea de a penetra aura tuturor corpurilor.De aceea nu este de mirare ca sunt considerate cristalele cele mai spirituale si cu cea mai mare incarcatura mistica.
    Cuartul era marele talisman al triburilor de amerindieni din preriile Americii de Nord.Cu ajutorul cuartului,acestia taiau cordonul ombilical al nou-nascutilor.Purtau intotdeauna cu ei cate un cristal iar atunci cand persoana murea era asezat alaturi de acesta in mormant.
    Din cauza aspectului sau,in Antichitate, se credea ca,de fapt,este gheata pietrificata.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate