Ţurca | BSG

La Sighetu Marmaţiei  am văzut ce înseamnă să trăieşti. A trăi înseamnă a iubi. Cei de acolo iubesc să joace ţurcă, iubesc prietenia, viaţa şi armonia. Turneul Sighetean de Ţurcă, ediţia a doua a adunat azi peste 50 de prieteni care şi-au adus aminte că noi suntem oameni. Deşi era o competişie, adversarul îşi sfătuia oponentul cum ar fi mai bine să joace. Incredibil!

LuLu îi spunea unui adversar cum trebuie jucat. Chinezu le spunea tuturor cum trebuie să fie determinaţi. Cioată mic îi sfătuia pe echipierii celorlalte echipe că e foarte impotant să se încurajeze reciproc; Fredy îşi felicita adversarii când obţineau o lovitură de ţurcă, iar Gicu era un mentor pentru fiecare.

Ca şi cei de mai sus au fost cel puţin 30 din cei prezenţi. Ce poate fi mai frumos decât să fii ţurcaş? Ce poate fi mai frumos decât să fii om?

BSG
About The Author

6 Mesaje:


 • By albinuta veninoasa 31 oct. 2011

  Frumos. Felicitari pt astfel de … competitii.

 • By Arba Andrei 31 oct. 2011

  Bun venit in familia turcasilor! Multumim pentru sprijinul acordat.
  Chinezu.

 • By Gicu 05 nov. 2011

  Astfel de fotografii, ca cea postata in articol, fac istorie. Nu mi-e greu sa-mi inchipui explicatia acestei poze, intr-un album sau vitrina de muzeu, peste 100 de ani: Prima echipa de ţurcă din Baia Mare, la al doilea Turneu Sighetean de Ţurcă, in octombrie 2011. Cred ca mai ramane o singura problema; sa strangem materialele pentru muzeu.
  Ma bucur ca cel mai bun ţurcaş al turneului mi-a luat-o inainte cu urarile si multumirile si sunt pe aceeasi unda cu el: bine ati venit si va multumim.

 • By Nicu 05 nov. 2011

  În orice muzeu rămân doar piesele de valoare. Să sperăm că urmașii noștri vor aprecia frumusețea acestui sport și vor face un muzeu al țurcii. Noi cu siguranță le vom transmite cât mai multe piese. Mulțumim Chinez pentru urări, mulțumim Gicu !

 • By Diana 05 nov. 2011

  Azi am jucat şi eu pentru prima dată în viaţă ţurcă. Ce frumos joc…e primul joc la care m-am bucurat deopotrivă de succesul echipei noastre dar şi a celei adversare. Îmi pare rău că în copilăria mea de printre blocuri nu am întâlnit acest joc dar mă bucur că s-a întâmplat acum. Chiar are ceva special acest joc…care până la urmă e o trăire 🙂
  Cu siguranţă voi mai juca ţurcă!

  • By Gicu 08 dec. 2011

   Cu atat mai laudabil aceasta participare, cu cat se intampla la o alta varsta decat „cea a ludicului”… nu stiu de ce s-a instaurat ideea ca jocul este caracteristic copilariei. Sincer, mi-e mila de adultii care nu stiu sa joace un joc si de acei adulti care nu stiu „sa se joace”.
   Felicitari, dar.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate