Strania poveste a diamantului Regent - Partea I | BSG

Strania poveste a diamantului Regent – Partea I

Regentul sau Pitt este unul dintre cele mai frumoase diamante din lume, numărându-se printre bijuteriile celebre din istorie.  A fost găsit într-o mină din Golconda, India, în anul 1701, de către un sclav, având 410 carate.

Sclavul a sperat că imensa piatră îi va aduce eliberarea. Aşa că, în loc să o predea, el şi-a făcut singur o rană adâncă la picior şi a ascuns diamantul sub bandaj şi a reuşit să evadeze. Ajungând într-un port, el a convins un marinar să-l ia pe corabia lui şi să-l ducă într-o ţară unde va fi liber. Însă, în largul oceanului, marinarul i-a furat preţioasa piatră şi l-a aruncat pe sclav peste bord.

Un an mai târziu, marinarul a vândut diamantul lui Thomas Pitt, guvernatorul provinciei Madras din India, de la care a rămas şi unul din numele pietrei.

Despre corăbierul hoţ şi criminal se ştie că, după ce a vândut diamantul pentru o sumă uriaşă, a risipit banii prin taverne, a devenit alcoolic, a ajuns apoi cerşetor şi, în final, s-a spânzurat.

Sir Thomas Pitt a dus diamantul brut în Europa, încercând să-l vândă întâi familiei regale engleze, dar regele George I nu a vrut să plătească preţul cerut.

În Franţa se afla pe tron Ludovic al XV – lea, care era copil, ţara fiind guvernată de către regentul Filip de Orléans. Problemele financiare ale Franţei erau date pe mâna bancherului scoţian John Law, care ocupa funcţia de controlor general al finanţelor. Acesta a insistat ca Franţa să cumpere diamantul, spunând că ar fi „un titlu de glorie pentru regenţă care va dura veşnic, indiferent de situaţia financiară”.

Astfel, Franţa achiziţionează piatra preţioasă în anul 1717, în schimbul sumei de două milioane de franci, plătiţi în rate, plus dobânda aferentă, Pitt urmân să primească şi fragmentele rămase după şlefuirea diamantului.

Şlefuirea s-a făcut la Amsterdam şi a durat doi ani. Diamantul a pierdut în urma prelucrării două treimi  din greutatea iniţială, briliantul având acum doar 137 de carate. El a primit denumirea Regentul, în cinstea lui Filip de Orléans.

Preţiosul diamant a fost purtat, succesiv, pe rochia de mireasă a Mariei Lecinska, soţia lui Ludovic al XV – lea, apoi în coroanele lui Ludovic al XV – lea şi al XVI – lea.

În timpul Revoluţiei feanceze, Regentul a fost dislocat din coroană şi depus în seiful tezaurului regal. El figura acum în inventarul diamantelor cu valoarea de 12 milioane de franci.

Dar istoria acestui celebru diamant nu se opreşte aici. Îl aşteaptă şi alte peripeţii pe care le veţi afla în următoarea parte.

Bibliografie: Galia Maria Gruder, O istorie fascinanta a pietrelor preţioase, Bucureşti, Editura Tritonic, 2004.

BSG
About The Author

1 Mesaje:Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate