Statuia lui Zeus din Olympia | BSG

Statuia lui Zeus din Olympia

În anul 433 î.H., sculptorul Phidias a definitivat incredibila statuie a lui Zeus, regele zeilor greci. Aşezată într-un templu special construit la Olympia, gigantica statuie avea o înălţime de 13 m. Dimensiunea statuii şi meticulozitatea creatorului ei i-au surprins pe vizitatori; se spune că arăta mai degrabă ca o bijuterie decât ca o sculptură. Phidias l-a înfăţişat pe Zeus aşezat pe tron. Trupul lui părea atât de natural, încât mulţi aveau impresia că îl văd aievea pe Zeus.

Statuia a fost sculptată după tehnica cryselephantină; avea o structură internă din lemn (cedru), acoperită cu foi de aur şi plăci de fildeş, bogat decorată şi cu abanos, bronz, pietre preţioase şi picturi. Fildeşul folosit provenea din colţi de elefant şi dinti de hipopotam.
În partea de sus a tronului, în spatele zeului se aflau sculptate cele 3 zeiţe surori, fiice ale lui Zeus: Aglaea, Talia si Euphrosyne; se spune că ele dădeau frumuseţe şi farmec muritorilor norocoşi.
Cununa de ramuri de măslin făcută din aur, de pe capul lui Zeus, dovedea legătura acestuia cu atleţii olimpieni; în mâna dreaptă stătea zeiţa inaripată a victoriei, Nike, sculptată din aur şi fildeş, care apare drept însoţitoare permanentă a lui Zeus. În partea dreaptă şi stângă a tronului, pe mânere erau sculptaţi 2 sfincsi (sfinx=monstru legendar, femeie în partea de sus şi leu în partea de jos; mai avea coadă de şarpe şi aripi de pasăre). Câte un leu sculptat „păzea” fiecare latura a tronului; dealtfel şi veşmintele lui erau făcute din plăcuţe de aur modelate după corp prin stemuire. Sandalele erau  tot din aur, iar ochii se spune că erau din sticla colorată, şi păreau vii. În mâna stangă ţinea un sceptru bătut în metale preţioase, pe care  stătea un vultur splendid, făcut din aur,reprezentând puterea zeului. În faţa statuii se afla un bazin care conţinea uleiuri necesare pentru întretinerea statuii, având şi rolul unei enorme oglinzi în care se reflecta statuia.
Lui Phidias i-au trebuit 8 ani pentru a termina maiestuoasa operă. La preţurile actuale, aurul folosit la decorare ar fi costat peste 10 milioane de euro. La aproape 60 de ani de la terminarea lucrării, plăcile de fildeş au început să se desprindă, fiind nevoie de o restaurare.
Împăratul roman Caligula a încercat sa fure statuia, dar oamenii săi au fugit îngroziţi când, după cum spune legenda, figura s-a făcut a râde spre ei, iar schelele s-au prăbușit.
Nu se cunosc cu siguranţă împrejurările în care a dispărut opera lui Phidias, însă se presupune că ar fi fost incendiată în anul 408 d.Hr.
În antichitate, personalități importante au făcut contrucţii magnifice, ca o dovadă elocventă a puterii şi influenței pe care le aveau;  noi nu putem decât să rămânem plăcut impresionați de măiestria de care au dat dovadă aceste personalități.
BSG
About The Author

1 Mesaje:


  • By alexandra 20 mai 2012

    eu stiam ca statuia avea 12 m.in orice caz,Phidias a ramas sarac lipit dupa ce a terminat de facut lucrarea,deoarece dupa ce a facut jumate,pentru cealaltata jumatate a cerut regelui aceeasi masura de aur si materiale,fara sa tina cont de faptul ca jumatatea de jos era mai mare,acoperind cheltuielile materialelor lipsa cu propriile economii.totusi statuia lui Zeus este considerata una din cele 7 minuni ale lumii antice.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate