Smaraldele Cleopatrei | BSG

Cleopatra a VII – a, regina Egiptului a urcat pe tronul faraonilor în anul 51 î. Hr., la frageda vârstă de 18 ani. Ea împărţea tronul cu fratele ei, Ptolemeu al XIII – lea, adolescentul care, după tradiţia egipteană, îi era soţ.

Farmecul Cleopatrei era de necontestat, chiar dacă romanii, orbiţi fiind de ură că o femeie i-a putut subjuga pe doi dintre şefii lor de stat, o numeau de la „şarpe al Nilului” la „monstru fatal”.

Însă nimeni nu a negat vreodată că ochii Cleopatrei erau precum smaraldele, de un verde sclipitor. Iar ca să evidenţieze culoarea ochilor, îi asorta cu preţioase bijuterii din aur în care erau bătute smaralde, pe care gravorii erau puşi să îi sculpteze chipul. Chiar şi în mobilierul sau pereţii palatului ei erau încrustate smaralde, înconjurându-se astfel de o „rmonie verde”.

Purtând o diademă şi brăţări din aur cu perle şi smaralde, având la picioarele sale pisici sfinte împodobite la gât cu smaralde, Cleopatra, pe atunci având 21 de ani, l-a întâmpinat pentru prima oară pe generalul roman Caius Iulius Cezar, în vârstă de 50 de ani, care a fost dedus pe loc de farmecul, frumuseţea şi inteligenţa reginei. Se ştie că el a ajutat-o să-l detroneze pe fratele ei, Ptolemeu al XIII – lea, astfel ea ajungând singură la conducerea statului. Împreună cu Caius Iulius Cezar, Cleopatra  va avea un fiu, pe Cesarion. Cei trei vor merge împreună la Roma, care e uluită de festinele din curtea reginei şi de uimitoarele ei bijuterii din aur, cu perle şi smaralde. Aici, în anul 44 î.Hr., Cezar e asasinat în senat, iar Cleopatra se întoarce în Egipt cu fiul ei.

Dar aici a fost proclamat faraon un alt frate de-al ei, pe care ea îl înlătură, punându-l pe tron pe fiul său, care devine Ptolemeu al XV – lea.

După moartea lui Cezar, Roma e condusă de un triumvirat. În anul 41 î.Hr, Cleopatra îl întâlneşte pe Marcus Antonius, unul din cei trei triumviri. Acesta e cucerit pe loc de frumoasa Cleopatra. Îşi repudiază soţia şi se căsătoreşte cu ea, conform ritului egiptean. Fiind delegat al Romei pentru administrarea Asiei Mici, Marcus Antonius o proclamă pe Cleopatra „Regină a Orientului”. Ea are trei copii cu generalul roman, care primesc titluri de rege încă din leagăn. Conform datinilor egiptene, toţi cei patru copii ai ei poartă amulete din azurit şi smarald, şi fiecare are lângă pat o statuetă a zeiţei Isis, ornată cu smaralde.

Bibliografie: Galia Maria Gruder, O istorie fascinanta a pietrelor preţioase, Bucureşti, Editura Tritonic, 2004.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate