Simbolul ouălor de Paşti | BSG

Simbolul ouălor de Paşti

oua-pasti-simbolÎn fiecare an, de Paşti, obişnuim să vopsim ouă roşii. Dar ştiţi de unde vine acest obicei?

Oul simbolizează renaşterea, adică noua viaţă dobândită de creştini prin moartea lui Isus. O legendă creştină spune că, atunci când Isus era pe cruce, Fecioara Maria a venit la el cu un coş cu ouă şi, punându-l sub cruce, ouăle s-au făcut roşii de la sângele lui Isus care a picurat pe ele.

În timp, oamenii au început că coloreze ouăle de Paşti şi în alte culori; deoarece Paştele e întotdeauna primăvara, s-a asociat oul cu renaşterea naturii. Astfel, se spune că aşa cum îţi sunt colorate ouăle din coşul de Paşte, îţi va fi tot anul:

 • dacă vor fi roşii – vei avea parte de dragoste şi te vei bucura de viaţă
 • dacă vor fi galbene  – vei fi plin de lumină, tinereţe, fericire, vei avea recoltă bogată şi vei fi ospitalier
 • dacă vor fi verzi – în jurul tău va fi prospeţime, rodnicie şi speranţă
 • dacă vor fi albastre -vei fi senin precum cerul şi plin de vitalitate
 • dacă vor fi violet – vei avea stapânire de sine, răbdare şi  încredere în dreptate.

În trecut, pentru vopsirea ouălor se foloseau numai culori naturale: varză roşie, coji de ceapă sau petale de flori. În Banat, femeile luau frunze de cucută, le puneau peste ou, apoi puneau oul într-un ciorap subţire şi le fierbeau în apă cu multe coji de ceapă. Ouăle se făceau portocaliu închis şi aveau o frumoasă urmă de frunză galben-verzuie. Apoi le ungeau cu puţină untură de porc, să lucească.

Reprezentări ale ouălor sunt şi pe bijuterii: pe cercei, inele, brăţări sau coliere. Ele reprezintă începutul. În unele mitologii (Egipt, China şi India), se spune că lumea s-a născut dintr-un ou. El este format din două părţi: gălbenuşul de tip yang şi albuşul de tip yin.

La budişti, oul este simbolul concentrării spirituale.

sursa foto

BSG
About The Author

5 Mesaje:


 • By Calin Andreea Daniela 03 apr. 2012

  Imi plac enorm articolele tale…poate nu comentez mereu, dar te citesc. Azi, nu m-am putut abtine sa nu iti multumesc, fiindca nu stiam toate aceste lucruri 🙂

  • By ionescu elena 03 apr. 2012

   se spune din traditi ca ouale rosi simbolizeaza sangele DOMNU-LUI

 • By Adela 03 apr. 2012

  foarte frumos articolul …. dar in special si sarbatoarea de Paste 🙂

 • By ionescu elena 04 apr. 2012

  in fiecare an de paste ,sarbatorim invierea DOMNULUI,se fac cozonaci si se vopsesc ouale in mai multe culori .dar eu cred ca ,cel mai crestin ,se vopsesc oua rosi.

 • By Claudiu Blidar 04 apr. 2012

  …….O legenda ne spune ca ,dupa rastignire, in noaptea de simbata spre duminica, Pilat, invitat la un ospat dat in cinstea lui de mai-marii evreilor, ingindurat si indurerat tinea un ou in mina. Tocmai in acel moment, un centurion navali in sala, strigind inspaimintat: ”Hristos a inviat!”. Sceptic, Pilat a replicat: ”O sa invie, cind se va inrosi oul acesta”. Si oul s-a inrosit pe data. Minunea l-a facut pe roman sa scape oul din miina. De atunci, se zice, a rimas obiceiul ciocnirii oualor rosii. De fapt, este vorba de substituirea simbolica a sacrificiului prin lovirea oualelor in cap. Mai glasuieste legenda ca, in dimineata Duminicii dupa inviere o frumoasa copila, cu poala plina de oua, mergea catre piata din Ierusalim pentru a le vinde. intilnindu-se pe drum cu un tinar evreu de vita nobila, impresionat de vestea pe care o aflase, ii spune, in loc de buna ziua, ” Hristos a inviat !”. De atunci a ramas obiceiul ca oamenii sa se salute la inviere cu aceste vorbe.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate