Şi-a dat arama pe faţă | BSG

Arama este denumirea populară a cuprului. Este un metal de culoare roșiatică, extrem de maleabil, de ductil și foarte bun conductor electric.

Omul a început să folosească metalele native în aşa-numita epocă a metalelor, în mileniul IV, î. e.n. Aproape în acelaşi timp, în diferite locuri din Asia, nord – estul Africii şi Europa, omul începe să cunoască şi să folosească aurul, cuprul, argintul şi cositorul. Primele obiecte au fost prelucrate de om din cupru nativ.

Numele de „cyprium” a fost dat de romani cuprului, el derivând de la numele insulei Cipru, deoarece în timpul romanilor, zăcămintele de aramă din Cipru erau renumite pentru puritate minereului şi a metalului obţinut din el.

Istoria spune că omenirea a trecut întâi prin „epoca de aramă” şi apoi prin „epoca de bronz”. Şi pe teritoriul ţării noastre, metalurgia cuprului şi a bronzului era cunoscută, fapt dovedit de numeroase obiecte găsite de arheologi. Zăcământul de la Baia de Aramă este menţionat în date sigure ca fiind exploatat din timpul domnitorului Mircea cel Bătrân (1386 – 1418).

Dar de la ce vine proverbul românesc „A-şi da arama pe faţă”?

Cum vă spuneam şi în alte articole, primele monede erau făcute din aur şi argint. Falsificatorii de monede le faceau din aramă şi le acopereau numai cu un strat foarte subţire de metal preţios. După un timp de folosire, când se rodea suprafaţa de aur sau argint, apărea de dedesubt arama monedelor false.

Prin analogie, acestă locuţiune se aplică persoanelor care, la fel ca monedele contrafăcute de pe vremuri, işi arată deodata pe faţă năravurile şi caracterul care până atunci stăteau ascunse sub un zâmbet prefăcut sau sub vorbe dulci. Cunoaşteţi astfel de persoane?

BSG
About The Author

5 Mesaje:


 • By CHEREGI REMUS 24 feb. 2012

  Sincer pentru mine sunteti un ajutor de milioane si ati ajuns un prieten de nadejdie….si ce poti sa urezi unui prieten de ziua lui daca nu MULTI ANI INAINTE si MULTE SUCCESE….SUNTETI CEI MAI TARI SI VA MULTUMESC CA EXISTATI.
  LA MULTI ANI!!!!!!!!!!LA MULTI ANI!!!!!!!!!!!!!LA MULTI ANI!!!!!!!!!!!LA MULTI ANI!!!!!!!!!!!!! SI INCA DE O MIE DE ORI LA MULTI ANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • By Filovici Florin 06 mart. 2012

  LA MULTI ANI cu bucurie!
  Casa, casa sa va fie,
  Masa, masa sa ramaie
  Iar in jurul ei sa vie
  Oameni buni, de omenie,
  Sa v-aduca veselie
  vanzari multe si fericire
  Zile multe si prospere, de la Dumnezeu putere,
  Sa invingeti relele ce va-ncurca vietile!

 • By DOINA CRACIUN 17 mart. 2012

  Va multumesc ca existati, datorita dumneavoastra reusim de multe ori sa iesim din situatii critice. Va doresc MULTI ANI INAINTE cu SUCCESE, iar sfintele PASTI sa va aduca si recunoasteri spirituale.
  Cu multumiri DOINA CRACIUN

 • By Brad Alexandra 20 mart. 2012

  Sunteti cei mai buni!Tine ti o tot asa!

 • By Baciu maria 20 mart. 2012

  La multi ani!

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate