Să recunoaştem un spinel | BSG

Să recunoaştem un spinel

By There are no tags 1 comments

Numele de spinel provine din latină, de la „spina”, care înseamnă ţeapă, ghimpe, spin, care este, de fapt, forma cristalului.

Iniţial, toate pietrele roşiatice, cum e şi spinelul, se numeau carbunculi. Spinelul se mai confunda cu rubinul, fiind foarte popular şi prezent în bijuterii vechi, precum cele ale coroanei britanice.

Spinelul mai poate fi incolor sau poate avea culoarea roşie albăstruie, verzuie sau cenuşie / neagră (calyonit şi pleonast) şi foarte rar alb. Ca substanţă, este un aluminat de magneziu, dar în compunere cu mai mult sau mai puţin protoxid de fier, zinc, şi magneziu, în metalurgie fiind situat alături de bioxid de fier.

Imitaţiile cu care e înlocuit spinelul pot fi granatul şi spinelul sintetic, dar spinelul poate fi identificat după duritate, încercând să zgâriem piatra cu un obiect ascuţit. Dacă se zgârie, înseamnă că nu e spinel autentic. Un alt indiciu de identificare a spinelului este greutatea specifică, de 3, 59 – 4, 06 g / cm³.

Spinelul este transparent până la translucid, dar şi opac. Are luciu sticlos şi are o caracteristică deosebită: asterismul (dacă priveiţi piatra prin transparenţă, se observă nişte steluţe luminoase, care se deplasează în timp ce rotiţi nestemata).

Minerale asemănătoare spinelului sunt: rubinul, safirul, zirconul, ametistul şi granatul.

Atenţie însă, când este încălzit, spinelul îşi pierde culoarea.

Bibliografie: Schottek, Ida, Să cunoaştem metalele şi pietrele preţioase, Editura Ceres, Cluj, 1993.

BSG
About The Author

1 Mesaje:


  • By nana 11 dec. 2012

    Frumusetea,raritatea,stralucirea fac din spinel o gema minunata pentru producatorii de bijuterii. Spinelul este aproape la fel de rezistet ca rubinul si safirul, avand duritatea 8 Mohs,ceea ce ii confera longevitate.Nu se sfarama si nu crapa cand se aplica presiune pe centura ei.
    Bijuteriile vechi asiatice erau combinatii frumoase de spinel roz, rosu cu perle si chiar diamante.
    Deocamdata spinelul este o alternativa la indemana bijutierilor care nu dispun de bugete mari,insa pe masura ce spinelul va deveni mai cunioscut ca gema si pretul va creste.
    (Conspectat:Judith Crowe „Ghidul pietrelor pretioase”

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate