Poleirea cu aur şi filigranarea | BSG

Poleirea cu aur şi filigranarea

filigranPoleirea, suflarea cu aur sau aurirea este o tehnică prin care un metal este acoperit cu un strat subțire de aur. În trecut, acest procedeu se efectua la temperaturi înalte. E o metodă folosită încă din secolele I – II î. Hr., pe vremea romanilor, prin care atât aurul, cât și metalul care trebuie aurit se încălzesc, pulberea de aur se amestecă în cantități egale cu mercur şi se întinde cu pensula pe suporturile respective pe care aurul se fixa prin evaporarea mercurului. Această tehnică se numește amalgamare.

În ziua de azi, aurirea se face prin metoda modernă a electrolizei. În procesul de electroliză, ionii pozitivi sau sunt dirijați înspre polul negativ, iar ionii negativi sau înspre polul pozitiv, unde își pierd sarcina și se depun sau intră în reacție chimică. Prin acest procedeu se poate acoperi un metal cu un strat foarte subțire de aur (de la 0,01 microni la 0,1 mm).

Filigranarea este o altă tehnică de prelucrare a aurului, folosită încă din antichitate,  de vechii greci. Tehnica se bazează pe faptul că aurul este cel mai ductil dintre metale, și poate fi tras în fire extrem de subțiri. Aurul se poate modela și la rece și la cald și se poate trage în fire atât de fine, încât dintr-un gram de aur se poate obține un fir de 3 km.

Prin filigranare, firele de aur sunt împletite şi lipite în diverse combinații, formând diferite modele, în general ca o broderie sau dantelă. Multă vreme, firele de aur au fost folosite pentru confecționarea îmbrăcămintelor. Multe astfel de straie țesute cu fire de aur au fost descoperite în mormintele faraonilor, ceea ce arată faptul că această tehnică era folosită chiar de pe vremea Egiptului Antic.

În prezent, firele de aur sunt obținute pe cale mecanică, fiind folosite cel mai des în prelucrarea lănţişorelor.

Pe teritoriul țării noastre fiind descoperite obiecte care datează din secolul V î. Hr.,  în prelucrarea cărora au fost utilizate cu măiestrie aceste tehnici.

Bibliografie: Murgu, Nicolae; Isărescu, Mugur, Aurul, mit şi realitate, Iaşi, Editura Junimea, 1981.

BSG
About The Author

5 Mesaje:


 • By istvan roman (TÎrgu Mures) 22 mart. 2015

  Buna seara. Referire la tema poleirea si filigranarea cu aur am o intrebare/nedumerire. Detin un ceas barbatesc Laco automatic si probabil este suflat cu aur sau cel putin culoarea. Exista posibilitatea de a o refiligrana/poleira cu aur? Si ce costuri implica? Multumesc

  • By admin 23 mart. 2015

   Buna ziua, cel mai bine ar fi sa mergeti cu el la un bijutier, sa-l vada.
   Multumim!

 • By Rotari Tatiana (Bucuresti) 16 apr. 2016

  Unde as putea face poleirea unui mustuc de corn cu argint?Dar sa fie calitativ.E un instrument muzical de suflat si se roade repede.Multumesc.

 • By Valentin Muste (Baia Mare) 21 nov. 2016

  Sint pasionat de ‘antichitati’,am o importanta colectie de mobilier de arta pe care l-am restaurat-partial-.Mare parte a acestor piese sint inobilate cu aplicatii de bronz si necesita reaurire.As vrea sa invat si sa cumpar un sistem pentru aurire cu mercur.Ma puteti ajuta cu informatii…Sint membru al Uniuni artistilor plastici din Rominia. Multumesc-Valentin

  • By admin 22 nov. 2016

   Buna ziua,
   Din pacate nu va putem ajuta cu astfel de informatii.
   O zi frumoasa!

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate