Poleirea cu aur, cu ajutorul focului | BSG

Poleirea cu aur, cu ajutorul focului

poleire cu aurTehnica „poleirii de foc”, cum mai este denumită,  este un procedeu complex şi minuţios, fiind cunoscută încă din Roma Antică. O cunoşteau şi artiştii Bizanţului,  pătrunzând, mai apoi,  şi în Rusia.

Secretul poleirii cu aur, cu ajutorul focului cuprinde următoarele etape: pe suprafaţa unor lamele de cupru roşu încălzite, se aplică un strat de lac special. Lamelele, pregatite astfel, se înnegresc la flacără, pentru a căpăta o suprafaţă netedă, de un negru intens. Apoi, cu un instrument ascuţit, se schiţează pe ele un model care se răzuieşte, îndepărtând lacul de cupru. Drept rezultat, se obţin contururi sau suprafeţe strălucitoare în întregul lor. Aurulş se dizolvă în mercur şi  se pune într-un săculet din piele de antilopă şi se freacă cu el lamelele încalzite puternic. Mercurul se evaporă , iar aurul, în acele locuri iîn care lacul a fost îndepărtat, aderă straâns la cupru, formându-se desenul de aur dorit,  pe fondul de lac negru.

Această tehnică de mare complexitate, dar şi durabilă, le permite artiştilor să creeze compoziţii, modificând cu uşurinţă raportul dintre linii, forme si suprafaţa fondului.

Nina Budanova, Aurul Lumii,  editura Arc, Chişinău, 2005.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate