O pată neagră în lumea aurului – 1997 | BSG

O pată neagră în lumea aurului – 1997

By There are no tags 0 comments

Aşa cum am stabilit, şi cred că suntem cu toţii de acord, aurul a făcut mereu vâlva în lume. Un caz celebru de escrocherie la nivel mondial în sec. XX este cel în care a fost implicată compania canadiană Bre-X Minerals.
Richard Behar relatează cum anume vicepresedintele Bre-X, John Felderhof şi directorul executiv, David Walsh, au minţit colaboratori şi investitori, pentru a-şi însuşi la final circa 50 de milioane de dolari din vânzarea acţiunilor companiei, plus alte beneficii.
Totul a început când firma canadiană Bre-X Minerals a dat zvon că a descoperit cel mai mare zăcământ de aur din secolul XX, în insula Borneo, Indonezia. Geologi, ingineri, analisti financiari, oficiali guvernamentali, pâna şi un fost preşedinte american, toţi l-au crezut pe Felderhof. Însă, în mai 1997, afacerea s-a prăbuşit din interior. Se pare că mii de probe de minereu fuseseră „pudrate” cu praf de aur înainte de a fi supuse testelor.

Ulterior izbucnrii scandalului, societatea a fost dată în judecată în mai multe procese colective, iar anchetatorii i-au cercetat registrele contabile. Valoarea de piaţă a acţiunior Bre-X crescuseră cu 100 000% în trei ani consecutivi, pana ce, în mai 1997 şi-a declarat falimentul.
Cifrele, oricat de mari ar fi, nu dezvăluie decât parţial proporţiile afacerii. Richard Behar relatează despre acţiunile din zona Bustang, insula Borneo. Bre-X a creat un decor demn de o productie hollywoodiană, cu sute de actori gata sa fie îmbarcaţi în camioane şi pe baraje. Bre-X cheltuise peste un milion de dolari pentru un program de dezvoltare socială destinat tribului creştin Dayak, din care proveneau cei mai multi muncitori de la exploatarea auriferă. Amintindu-şi de o călătorie cu elicopterul împreună cu Felderhof deasupra zonei Bustangului, Richard Behar relatează: ” n-aveai cum să bănuieşti că ceea ce vedeai nu era o afacere în toată puterea cuvântului. Ce mai agitaţie! Dacă Bustangul era un platou de filmare de la Hollywood, atunci cei 2000 de membri ai grupului Dayak erau figuranţii. Bre-X le-a electrificat satul, a zidit o biserică nouă, a deschis o gradiniţă şi le-a oferit femeilor cursuri de croitorie. A defrişat o porţiune din junglă pentru a construi pista de avioane. A făcut planuri de amenajare a unei pescării şi a unei ferme de păsări pentru a-i sprijini pe localnici să obţină produse pe care să le vândă apoi lucrătorilor de la exploatarea auriferă (…) Pe urmă, mai era o întreagă armată de geologi la lucru, pe santier (…) Erau echivalentul geologic al jucătorilor de baseball ai echipei New York Yankees. Nu ştiau că nu erau decât pioni într-un meci jucat cu bâtă îndoită, al ăarui rezultat era dinainte cunoscut. După două zile, am terminat turul de documentare. Nu am văzut nici un fir de aur. Dar, pe de altă parte, nici nu aveam habar cum ar trebui cu adevărat să arate aurul, ascuns cum era în acele carote lungi, tubulare.”
Bre-X a lăsat în urmă o gramadă de victime, de la investitori individuali până la membrii tribului Dayak. Până şi cei care au spijinit-o au fost păcăliţi în această afacere bazată pe lăcomia cea mai pura.
În 1998, David Walsh a decedat în Bahamas, în urma unui anevrism cerebral, la 52 ani.  Feldorhof este astăzi bogat şi transmite lumii întregi mesaje de regret din insulele Cayman, acolo unde continuă să-şi susţină nevinovăţia şi face demersuri pentru a deveni rezident permanent. În anii care s-au scurs după afacerea Bre-X, nici un oficial al companiei nu a fost dat în judecată pentru paguba estimată la 3 miliarde de dolari, suferită de miile de acţionari. Totuşi în 1999, Comisia de Valori Mobiliare din Ontario a reuşit să-l aducă în faţa justiţiei pe Feldorhof sub acuzaţia de tranzacţii ilegale, făcute pe baza unor informaţii obtinute din interior şi publicitate înşelătoare, dar după 8 ani de procese, acesta a fost găsit nevinovat.

sursa pozei

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate