Meseria de bijutier, ieri şi azi | BSG

Meseria de bijutier, ieri şi azi

bijuteriiÎncă din cele mai vechi timpuri şi până azi, aurul a fost şi este asociat cel mai bine cu frumuseţea podoabelor şi obiectelor de artă. Portul bijuteriilor, nu doar că a acompaniat omul de-a lungul evoluţiei sale, dar a şi rămas un obicei până în ziua de azi.

Una dintre cele mai vechi meserii este cea de bijutier. Însă, în domeniul confecţionării bijuteriilor de aur, tehnica a evoluat extrem de puţin, datorită faptului că, încă din antichitate, acest meşteşug „de aur” a fost dus până la cele mai înalte culmi ale măiestriei.

Au fost descoperite, de-a lungul timpului, bijuterii datând din mileniile  V şi IV, chiar şi la noi în ţară, care dovedesc faptul că încă de pe atunci exista meseria de bijutier. Obiecte de o rară  frumuseţe, de o complexitate deosebită, au fost descoperite la noi, datând din secolele V î. Hr. (tezaurul de la Cucuteni – Băiceni) şi IV î. Hr. (Cloşca cu puii de aur), aceste obiecte atingând perfecţiunea, am putea spune. Încă de pe atunci se foloseau tehnici de prelucrare a aurului care mai sunt folosite şi astăzi.

În ultima vreme, în lume, în jur de 1000 tone de aur,sunt transformate, în fiecare an, în bijuterii, luând forma inelelor, verighetelor, colierelor, a brăţărilor şi altor podoabe. Cel mai mare producător de bijuterii este Italia.

În trecut, până acum două secole, bijutierii prtlucrau aurul manual, prin diferite tehnici, precum alierea aurului cu alte metale, mulajul în matriţă, gravarea, filigranarea etc., meseria de orfevrier sau aurar fiind pusă la mare preţ. În Evul Mediu, bijutierii se numărau printre cei mai bogaţi oameni, bucurându-se de încredere şi respect.

Astăzi, de regulă, aurul este prelucrat în fabrici sau ateliere mici, existând numeroase firme producătoare. Prelucrarea primară a aurului se face în mare măsură cu ajutorul maşinilor, mecanizat, în rafinăriile de aur, iar prelucrarea manuală se mai practică numai la obiectele de artă.

Bibliografie: Murgu, Nicolae; Isărescu, Mugur, Aurul, mit şi realitate, Iaşi, Editura Junimea, 1981.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate