Măştile de aur ale africanilor | BSG

Măştile de aur ale africanilor

masca de aur africanaÎn Africa, măştile erau lucrate cu o îndemanare deosebită, dintr-o varietate de materiale, de la lemn, la cupru, fier sau chiar aur.  Ele erau folosite purtate în ceremoniile de ritual, pentru a comunica cu spiritele.

De-a lungul timpului, aproape toate ţările din Africa au produs aur. Africanii au dobândit cunostinţe despre prelucrarea metalelor din Nord-Est. Măştile turnate din aur erau folosite şi purtate doar de căpeteniile de trib.

Masca era purtată în timpul ceremoniilor dansante, iar cel ce o putra intra într-o transă profundă, comunicând cu spiritele. Se făceau ceremonii de sărbători, înainte de războaie sau la anumite iniţieri.

Africanii aveau credinţa ăa trupul defunctului revine în pamant, sufletul capătă libertatea, şi doar cea de-a treia parte componentă a omului, forţa vitală, nu îşi găseste locul şi îi deranjează pe urmaşi. Pentru liniştirea ei era menită masca, în care se scurgea forţa vitală.

Prefăcandu-se în mască şi primind un suport, forţa vitală, adică spiritul nu îi permitea morţii să pună stăpânire pe înfăţişarea mortului. Africanii, aveau acelasi comportament faţă de măşti, ca şi faţă de stramoşi – le respectau şi le venerau.

Măştile reprezentau figuri umane, şi se credea că spiritul măştii îl poseda pe cel ce o purta în timpul ceremoniei.

       În ziua de azie, meşterilor africani nu le sunt străine motivele altor popoare. Ei utilizează cu curaj în creaţiile lor, motive islamice şi creştine. Chiar şi semne originale ale epocii industriale şi-au gasit întruchiparea în arta giuvaiergiilor africani: în sec XX au apărut coliere din lame de bărbierit şi pinioane de aur.

Sursă bibliografică: Aurul Lumii, Frumuseţi şi celebrităţi, Autor fragment:Andrei Botmanov, Chişinău, Editura Arc, 2005.

sursa foto

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate