Martie şi mărţişorul | BSG

Mărţişorul este simbolul începutului primăvetii. Se spune că firul mărţişorului a fost tors de baba Dochia, în timp ce urca cu oile la munte, simbolizând soarele şi primăvara.

În trecut, copiii, atât fetele, cât şi băieţii, primeau, în ajunul zilei de 1 Martie (la aromâni) sau în dimineaţa zilei de 1 Martie, un bănuţ de aur, rotund şi galben ca soarele, legat de două fire de lână împletite: unul roşu şi unul alb. Ei îl purtau la gât, la mână sau prins în piept. Se spune că cei ce purtau bănuţul, erau feriţi de rele tot timpul anului, iar deochiul nu se prindea de ei. Astfel, mărţişorul era un talisman solar.

Acum, mărţişorul este purtat tot de copii şi de fetele tinere, pentru că se spune că este aducător de iubire.

Firul roşu, simbol al focului şi al soarelui arzător, este îmbinat cu firul alb, al purităţii şi al zăpezii. Firul roşu reprezintă femininul, pasiunea, pe când cel alb, masculinitatea, înţelepciunea. Chiar dacă sunt culori atât de diferite la fel cum este femeia şi bărbatul, acestea sunt inseparabile. Nu pot trăi unul fără celălalt.

Tradiţia dăruirii mărţişorului se practică doar la români şi la unele ţări de la hotarele României. Practic, la noi, de 1 martie se sărbătoreşte Anul Nou a doua oară. Şi se pare că suntem printre singurele popoare care au acest obicei frumos, de a sărbători venirea primăverii, a revenirii la viaţă a naturii şi a soarelui dătător de lumină şi căldură.

 

BSG
About The Author

6 Mesaje:


 • By Bucatos Maria Alexandra 01 mart. 2012

  O PRIMAVARA FRUMOASA!

 • By Reka 01 mart. 2012

  O doamna in de varsta a doua a intrat intr-un punct alt nostru. Dupa ce a fost informata si servita, i s-a oferit un martisor din partea firmei. „Cu ocazia zilei de 1 Martie firma va ureaza un inceput de primavara calduros si plin de bucurii!” ii ura colega doamnei noastre. „Multumesc” – o voce emotionata, putin timida… „Este singurul pe care il primesc…”

 • By Nenesteanu Loredana Maria 01 mart. 2012

  O primavara frumoasa alaturi de cei dragi!!!!

 • By Nenesteanu Loredana Maria 01 mart. 2012

  O primavara frumoasa alaturi de cei dragi! Numai bine!!!

 • By Ioan Zetea 02 mart. 2012

  Cam in toate zonele tarii e traditia ca baietii sa ofere martisoare fetelor. Dar in zona Moldovei e invers, adica fetele daruiesc martisoare baietiilor pentru ca ele sa primeasca cadouri de la ei de 8 Martie si se mai spune ca in trecut martisoarele erau confectionate manual chiar de fete.
  Interesant obicei! Nu…?

 • By Tudurache Alina Ramona (Arad,Vladimirescu) 02 mart. 2014

  Felicitari BSG si o primavara frumoasa va doresc…..

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate