Legenda despre destinul lui Traian după moarte | BSG

Legenda despre destinul lui Traian după moarte

Se ştie că războaiele daco-romane sunt în strânsă legătură cu istoria veche a aurului de pe pământul românesc. S-au scris multe pagini care atestă acest lucru şi unde găsim clar conturate cele două figuri eroice din acea perioadă: cea tragică, a regelui învins: Decebal şi cea a împăratului învingător: Traian.

După cucerirea Daciei, Traian a purtat campanii glorioase în Mesopotamia, a cucerit Armenia şi a supus Regatul Parţilor, asta făcându-i pe unii istorici să-l considere pe Traian cel mai mare ostaş al Romei. În timpul domniei sale, Imperiul Roman a avut cea mai mare întindere teritorială, cu o populaţie de 55 milioane de locuitori.

W. Froeher, în cartea Columna lui Traian, apărută în 1865, spune astfel:
„Amintirea unui împărat atât de desăvârşit avea să rămână şi după dispariţia Imperiului Roman. Se povesteşte că Papa Grigore cel Mare (590 – 604), el însuşi urmaş al unei familii de senatori romani, l-a rugat pe Dumnezeu să scoată din Infern sufletul lui Traian şi a obţinut acest har divin doar cu condiția să nu mai intervină în favoarea niciunui alt păgân.”


Numele lui Traian este des auzit de urechile românilor datorită versurilor lui Andrei Mureșan din imnul României.

Vom mai auzi și în ajunul Anului Nou numele marelui împărat chiar în „Plugușorul”:

„S-a sculat mai an

Bădița Traian

Și-a încălecat

Pe-un cal învățat,

Cu nume de Graur,

Cu șaua de aur…” (cum altfel? 🙂 )

BSG
About The Author

4 Mesaje:


 • By Ionut Ciupac 11 ian. 2012

  Interesanta aceasta legenda si imi cam place

 • By nana 12 ian. 2012

  Referitor la Columna lui Traian,au existat multe intrebari: cat de veridica este Columna de la Roma? ce surse de informare au avut artistii?daca au fost ei in Dacia?
  Specialistii au ajuns la concluzia:desenul de pe Columna reprezinta (la mod figurativ) textul din opera (pierduta) a lui Traian.
  In 2010 s-a intampla un lucru foarte interesant.Langa Severin, in urma unor sapaturi s-au descoperit niste ziduri circulare. Specialisti in arheologie romana,confirma ca este vorba exact despre amfiteatrul reprezentat pe Columna lui Traian.
  Se mai stie cave despre aceasta descoperire importanta?

  ( conspectat revista „Historia”)

 • By Gicu 12 ian. 2012

  Stie cineva unde as putea gasi (pe net) imagini complete ale Columnei?

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate