Lecția de viață dată de un faraon supușilor săi | BSG

Lecția de viață dată de un faraon supușilor săi

Amasis_faraonPărintele istoriei, Herodot, vorbește despre Amasis, care a trăit în secolul IV î. Hr. Trupele egiptene și libiene luptau împotriva coloniei grecești Cirene din Libia, ai cărei locuitori s-au răsculat împotriva faraonului Apries. Faraonul l-a delegat pe tânărul militar Amasis să lupte împotriva răsculaților, dar Amasis s-a alăturat lor și l-au înlăturat pe Apries, urcând el însuși pe tron și aducând pace în țara măcinată de războiul civil.

Însă supușii nu puteau uita originile lui Amasis, deoarece a fost doar un simplu soldat, neavând rădăcini nobile.

Atunci Amasis, care era foarte bogat, a vrut să le dea o lecție supușilor. A dat la retopit un cazan de aur în care invitații și chiar el însuși se spălau pe picioare. A făcut din aurul respectiv o statuie a unui zeu și a așezat-o într-un loc public în oraș.

Egiptenii, uimiți de frumusețea statuii, i se închinau cu miile și îi aduceau ofrande. Amasis a ieșit atunci în public și le-a spus:

 – Statuia de aur a zeului la care vă închinați a fost făcută dintr-un vas în care în trecut oamenii au urinat în el, vărsau în el sau își spălau picioarele. Toate acestea nu mai contează, pentru că iată ce frumusețe de statuie a ieșit din același aur, iar oamenii i se închină cu smerenie. La fel sunt și eu – m-am născut într-o familie modestă, dar acest lucru nu mai contează. contează omul care am devenit.

De atunci, supușii l-au tratat cu considerație, înțelegând că nu originile contează, ci calitatea omului. Amasis a domnit 45 de ani, în armonie și prosperitate.

Bibliografie: Galia Maria Gruder, Cartea aurului, de la mit la istorie, București, edotura Humanitas, 2005.

BSG
About The Author

4 Mesaje:


  • By Cata 15 oct. 2013

    Foarte frumoasa aceasta povestioara..Intotdeauna conteaza ce fel de om esti acum , nu omul care ai fost in trecut..

  • By norica 16 oct. 2013

    frumosa lectie de viata!!!chiar ar trebui sa o citeasca si cei care inca mai au idei gen „nu e din familie buna „.chiar si in zilele noastre majoritatea se uita de unde ai plecat si te baga in aceeasi oala cu cei din familie sau cu cei care din cauza situatiei materiale proaste fac numai prostii.acesti oameni nu gandesc ca fiecare persoana e diferita si chiar daca a plecat de jos poate sa ajunga cineva in viata prin munca si poate sa fie si un om bun.

  • By anca 17 oct. 2013

    Cei care tin cont de aceste idei,deja „erodate si invechite” sunt cei a caror viziune despre viata este limitata,si care merg pe principiul prejudecatii.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate