Istoria aurului -partea I | BSG

Leul lydianUn om care nu cunoaşte istoria şi nu învaţă din ea, nu are viitor.

„Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii.” spunea Nicolae Iorga.

Istoria aurului este strâns legată de dezvoltarea societăţii omeneşti. De multe ori, obiectele din aur, cu mii de ani vechime, au fost dovezi ale istoriei, ajutându-ne să ne descoperim trecutul.

În urma unor săpături făcute în Valea Regilor din Iran s-au descoperit vase, salbe, inele şi multe alte obiecte din aur, cu o vechime de 6000 de ani. Acestea sunt mărturia traiului îmbelşugat dus de clasa stăpânitorilor, datorită muncii săracilor.

Cu mii de ani înaintea erei noastre, fenicienii făceau schimburi comerciale cu aurul pe care îl transportau pe corăbiile lor, din Asia Mică. Ei au povestit grecilor despre bogăţiile legendare ale regelui Solomon şi despre cetatea de aur Ofir, care s-ar fi aflat în Nordul Etiopiei.

Etiopienii aveau aur, însă nu aveau fier. Aşa că dădeau fenicienilor aur, în schimbul fierului. Tot fenicienii sunt cei care au adus din Lydia, o ţară din Asia Mică, monede făcute din „electron” – amestec de aur cu argint. Aceste monede au apărut în urmă cu mai bine de 3000 de ani. Se pare că şi lydienii aveau ca simbol tot leul.

Acum vreo 2600 de ani, grecii au bătut şi ei monede rotunde, imitându-i pe lydieni. Acestea au fost mult mai frumoase, fiind bătute în tipare tăiate de meşteri pricepuţi, cunoscute ca fiind cele mai frumoase monede din câte a cunoscut antichitatea.

În vechiul Egipt au existat râuri cu nisipuri aurifere şi chiar mine de aur. Acestea au fost secătuite rapid de către faraonii şi preoţii egipteni. Între Nil şi Marea Roşie, într-un loc numit Valea Porumbeilor, se găseşte cea mai veche mină de aur din lume, având o adâncime de 300  de metri.  La intrarea în mină, arheologii au găsit cea mai veche hartă topografică din lume, ce reprezintă Valea Porumbeilor cu dealurile şi drumurile înconjurătoare. Pe pereţii minei se observă hieroglife şi desene dedicate extragerii şi prelucrării aurului.

BSG
About The Author

15 Mesaje:


 • By teodor marius 22 feb. 2012

  la multi anii multa fericire si tineti-o tot asa

 • By popelyan cornel 23 feb. 2012

  Astazi, fiind o zi frumoasa
  Si stiind ca-i ziua ta,
  In parfumul diminetii
  Tin a te felicita.
  Astazi, ziua fericirii
  Pentru tine a sosit;
  Iti doresc in a ta viata
  Numai drumul aurit,
  Flori frumoase, fericire
  Sa rasara-n calea ta,
  Iar acum, te rog, primeste
  LA MULTI ANI din partea mea.

 • By popa elena 24 feb. 2012

  sincere felicitari si multi ani de acum inainte,alaturi de noi clientii.noi,clientii,suntem diamantele dintr-un colier,iar dumneavoastra zalele ce leaga colierul,pt a putea fi admirat de catre trecatori!

 • By popa elena 24 feb. 2012

  sincere felicitari si multi ani de acum inainte,alaturi de noi clienti.noi suntem diamantele dintr-un colier,iar dvs zalele acestuia, admirat de catre trecatori grabiti!

 • By vetuta lautaru 25 feb. 2012

  ASTAZI ESTE ZIUA TA
  LA MULTI ANI DIN PARTEA MEA!

 • By Kovacs Maria 25 feb. 2012

  LA MULTI ANI SI MULTĂ FERICIRE!!!

 • By veres timea 02 mart. 2012

  Anii trec impreuna
  La multi ani in voie buna, sanatate, fericire, bani sa avem pentru o mie, sa dam la dusmani de stire, la prieteni multumire ca ne stiu de omenie!!!Iar la anul viitor, invitatii sa le dam pentru nunta in pridvor!!!!!

 • By petretchi ana irina 02 mart. 2012

  LA MULTI ANI , MULTA SANATATE SI LA BIJUTERII CAT MAI FRUMOASE,OCHII CE VAD MANA SA NU LASE

 • By Paula Amalia Filip 10 mart. 2012

  Acum am ocazia sa iti urez un calduros La multi ani!Mai ajutat la nevoie,iar tu mi-ai oferit mereu posibilitati pentru cadouri sensibile.BSG sper sa ai succes in continuare si ma bucur ca de fiecare data,in drumurile mele te vad!Sa traiesti multi multi ani!

 • By POPA LIVIU DAN 12 mart. 2012

  LAMULTI ANI

 • By nagy bianca 17 mart. 2012

  la multi ano ,,comoara mea,, máai ajutat cind am avut nevoie de ea SANATATE si tot asa

 • By Madaras Florin 19 mart. 2012

  La implinirea a 18 ani tin sa va urez multa sanatate si la cat mai multe locatii deschise pentru a putea ajuta cat mai multi oameni care au nevoie de um sprijin si pe care il pot gasii la dumneavoastra.Sanatate si mult succes in continuare.Sa o tineti tot asa si sa ajutati cat mai multi oameni….LA MULTI ANI!!!

 • By Danci Angela 27 mart. 2012

  Tu esti bucuria sau durerea mea….Dar,ca cineva sa se bucure de ceva trebuie sa aiba pe cineva cu care sa o impartaseasca.Accel esti tu.Un sincer LA MULTI ANI si iti multumesc pentru tot ajutorul pe care l~am avut din partea ta.Sa traiesti BSG

 • By daniela 29 mart. 2012

  La Multi Ani Si Multa Fericire
  Si multi clienti in continuare

 • By mozes marcela 31 mart. 2012

  tu esti cel ce ne incanti privirea cu stralucirea ta,ne descretesti fruntile cand suntem disperati,gaseste resurse si putere sa dainuiesti multi ani de acum inainte. LA MULTI ANI CU PROSPERITATE!

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate