Inelul - simbol şi semnificaţii | BSG

Inelul – simbol şi semnificaţii

inel_simbolUn inel poate fi cartea de vizită a celui care îl poartă. El reflectă atât caracterul, cât şi personalitatea sau stilul de viaţă.

Din cele mai vechi timpuri, inelul a fost o bijuterie foarte preţuită, fie că a fost vorba de cel de logodnă, de verighetă sau de un inel purtat ca podoabă. Se spune că atunci când simţi nevoia să-ţi cumperi un inel, vrei să marchezi un nou început în viaţa ta. Iar când simţi nevoia să dăruieşti, sau când primeşti un inel, legătura cu persoana respectivă vrea să devină mai strânsă, mai apropiată.

Inelul e articolul de bijuterie purtat cel mai des, atât de femei, cât şi de bărbaţi. Şi, de obicei, este împodobit cu una sau mai multe pietre preţioase. Aceste pietre spun multe despre „stăpânul” lor, de la culoare, la dimensiuni, forme sau valoare.

Inelul este un cerc, iar cercul este simbolul ciclicităţii, unităţii, al legăturii şi al înlănţuirii la infinit. Cercul este şi simbolul soarelui, sursă a vieţii, unul dintre cele mai vechi simboluri.

În trecut, inelul vorbea despre statutul social al celui ce-l purta. În Grecia antică apare pentru prima oară inelul cu sigiliu. Sigiliul, care  garanta a secretul și de asigura autenticitatea unui act, prezintă,  simbolic, autoritatea posesorului și locul său în ierarhia socială, dar și importanța documentului pe care este aplicat.

De asemenea, metalul din care e confecţionat un inel spunea multe despre aparţinător. În Roma antică, sclavii nu aveau voie să poarte inele. Oamenii de rând aveau voie să poarte doar inele din fier, şi numai nobilii purtau inele din aur, argint sau alte metale preţioase.

Inelul este simbolul dragostei, al căsătoriei, al legăturii dintre bărbat şi femeie, dar şi al prieteniei sau al credinţei. De exemplu, inelul papal are un sigiliu. Inelul simbolizează puterea pontificală şi se numeşte Inelul Pescarului. Denumirea vine de la Sfântul Petru, supranumit şi „pescar de oameni”, care l-a ales pe papa Linus de la Roma ca succesor al său.. Inelul se distruge la moartea papei, sau, cum e în cazul papei Benedict al XVI – lea, care a dorit să se retragă. Se distruge pentru a nu se putea falsifica documente pontificale (pontiful este şeful suprem al Bisericii catolice, papa). Sărutul inelului papal simbolizează supunerea şi respectul. Inelul episcopal reprezenta uniunea cu Biseica.

Chiar şi călugăriţele poartă un inel, ca simbol al căsătoriei cu Isus.

Inelul este un semn bun şi în vis. Dacă visezi că găseşti un inel – te îndrăgosteşti. Dacă îl ai pe deget, semnifică uniunea cu o anumită persoană. Dacă pierzi un inel – destrămarea relaţiei cu persoana de care te leagă inelul, iar dacă găseşti un inel vechi – regăsirea unei iubiri sau prietenii pierdute.

Culoarea pietrelor unui inel vorbeşte, de asemenea, despre stăpânul inelului – vezi semnificaţia culorilor.

Ca orice altă bijuterie, şi inelul are o anumită încărcătură spirituală, şi îi poate conferi celui care le poartă echilibru psihic, stabilitate emoţională sau protecţie. Inelul este un simbol al unui legământ. Prin inel, legătura a două persoane devine mai puternică.

BSG
About The Author

9 Mesaje:


 • By anca 08 oct. 2013

  Nu toată lumea a privit inelul ca pe un simbol al fericirii eterne. Unii au văzut în el o metodă foarte practică de a scăpa de duşmani. Se spune că primul căruia i-a trecut prin cap să ascundă otravă în interiorul unui inel a fost chiar faimosul orator Demostene. Nu se ştie câţi rivali a îndepărtat astfel, dar metoda a fost preluată şi dusă la perfecţiune de familia Borgia, cunoscută în istorie pentru crimele sale, reale sau născocite. În cartea Crime celebre, semnată de Alexander Dumas, Cesare Borgia e descris ca purtând un inel cu două capete de lei, în ai căror dinţi se afla otrava. Când Cesare Borgia dădea mâna cu duşmanul, presa inelul în palma celuilalt. Ducele zâmbea apoi şi aştepta….

 • By lily manita (baia mare) 26 mart. 2014

  Inele, inele

  o trăsură moale petrecea coconi
  le ieşea pădurea în întâmpinare
  dacă are cine n-are
  nevoie de ele
  partituri sau castele
  daţi-le celor afoni

  cosea litere la cuvinte
  cum cârpeşti ciorapii copiilor
  toată grija viilor
  nu ne ieşea noaptea din minte

  inele de glezne inele de mâini
  inele de nas inele de urechi
  cuvintele sunt noi înţelesul vechi
  destine frământate ca aluatul de pâini

 • By MIHES RALUCA AMALIA (ORADEA) 27 mart. 2014

  Cu gand curat si suflet deschis va urez LA MULTII ANI

 • By MIHES RALUCA AMALIA 27 mart. 2014

  Cu gand curat si suflet deschis va urez LA MULTII ANI si mult succes

 • By CONCURS – BSG pune preț pe aur! | BSG 11 aug. 2014

  […] cu un nou concurs, de această dată cu un premiu absolut deosebit, din aur de 14 K – un inel cu pietricele roz și opal […]

 • By tamas gizella (miercurea-ciuc) 19 aug. 2014

  sint foarte frumosi

 • By Lucica Lazar (Falticeni) 06 sept. 2014

  Foarte interesant articolul 🙂

  • By tamas gizella (miercurea-ciuc) 08 sept. 2014

   inelul poarta simbolul iubiri si al dragostei si sint foarte frumosi

 • By Adrian (Bucuresti) 12 dec. 2016

  Am intrebare ! Ce este o cana de pamant si miere in ea si un inel de argint ,va rog frumos raspundeti la eaaaa ,va multumesc

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate