Halloween-ul la români: da sau nu? | BSG

HalloweenHalloween-ul este o sărbătoare celtică, fiind Anul Nou Celtic. Celţii erau unele triburi de războinici antici, renumiţi pentru cruzimea lor şi cunoscuţi pentru faptul că adunau şi colecţionau capetele inamicilor.

Este o sărbătoare păgână, clasându-se printre cele mai vechi. Ea s-a răspândit în lume destul de târziu, prin secolul al XIX – lea, iar la noi, la români, se sărbătoreşte doar de câţiva ani, de după revoluţie, în noaptea de 31 octombrie.

Halloween-ului îi corespunde Ziua Morţilor la noi. La celţi, în această zi se spunea că spiritele morţilor pot pătrunde în lumea noastră, a viilor şi pot circula libere, indiferent dacă erau spirite bune sau rele.

La români, Halloween-ul este privit cu ochi critici: ” altă sărbătoare luată de la americani, pe lângă Valentine ‘s Day”. Sărbătoarea încă nu şi-a intrat pe deplin în drepturi la noi. Am împrumutat unele obiceiuri, cum ar fi cel al costumatului sau cel al dovleacului sculptat, însă nu a luat amploare obiceiul „colindatului” după dulciuri, denumit de americani „trick or treat”. „Trick” înseamnă farsă, iar „treat” înseamnă cinste, adică, „dacă nu ne daţi dulciuri, vă vom juca o farsă”. La noi, se poate traduce prin: „Ne daţi ori nu ne daţi?”

Ce ziceţi, da su nu pentru Halloween?

BSG
About The Author

3 Mesaje:


 • By izabela 30 oct. 2012

  Nu mi se pare o sarbatoare care sa te faca sa zambesti si nu vad nici un motiv de a cinsti o sarbatoare pagana.Probabil multora dintre noi,daca am sti si am intelege semnificatia acestei sarbatori ne-ar cam trece cheful…
  Datoria noastra a romanilor este sa pastram si sa dam mai departe traditiile poporului nostru asa cum au facut si stramosii.
  Ideal ar fi sa ne preocupe lucrurile frumoase nu cele pline de groaza,cruzime si violenta,cele din urma oricum se gasesc din belsug.

 • By iulia 30 oct. 2012

  Halloweenul este o sarbatoare pagana care se sarbatoreste la sfarsitul lunii octombrie si simboliza pentru celti incheierea verii. Acestia mai credeau ca in aceasta perioada granita dintre lumea reala si cea a spiritelor nu este bine delimitata. Din acest motiv oamenii se costumau in personaje negative, pentru ca spiritele sa nu ii recunoasca.Din punct de vedere etimologic numele sarbatorii provine de la expresia ,,All Hallow ‘s Even”, care reprezinta numele sarbatorii tuturor sfintilor.
  Legenda dovleacului, cel mai cunoscut simbol al Halloween-ului isi are radacinile intr-o poveste irlandeza.Se spune ca un betiv pe nume Jack l-a pacalit pe Satana sa se urce intr-un copac.Pentru ca acesta sa nu se razbune, Jack a sapat in trunchiul copacului o cruce care-l impiedica sa coboare si sa vina dupa el.I-a dat voie sa coboare numai dupa ce necuratul i-a promis ca nu-l va mai ispiti niciodata.Dupa ce a murit , Jack nu a fost primit nici in rai, nici in iad, dar a primit in schimb un taciune aprins cu care sa lumineze drumul dintre Rai si Iad. Taciunele a fost pus intr-o rapita, apoi intr-un dovleac.
  interesant articol!

 • By iulia 30 oct. 2012

  Nu sunt impotriva sarbatorilor ,,importate”, pentru ca ele reprezinta un crampei de cultura unui alt stat sau al unei alte civilizatii, dar cred ca si sarbatorile autohtone merita cunoscute si promovate.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate