Duritatea şi strălucirea pietrelor preţioase | BSG

Duritatea şi strălucirea pietrelor preţioase

inel-logodna

Pietrele preţioase şi semipreţioase se zgârie destul de greu, dar, dacă sunt lovite puternic, se pot sparge cu uşurinţă.

Prin duritate (cea mai importantă calitate a pietrelor preţioase) se înţelege rezistenţa opusă de piatră atunci când e zgâriată cu un obiect ascuţit, dur. A nu se face însă confuzia între duritate şi tenacitate, prin tenacitate înţelegându-se rezistenţa la apăsare cu o suprafaţă plană, sau rezistenţa la lovire. Din cauza acestei confuzii, înţeleptul Pliniu cel Bătrân, verificând autenticitatea unor pietre preţioase, le-a distrus, spunând că, dacă nu au trecut proba lovirii cu ciocanul, nu sunt pietre autentice.

Cea de-a doua calitate importantă a gemelor, care impreionează pe oricine, este strălucirea, luciul sau sclipirea. Această însuşire face ca pietrele preţioase să fie atât de dorite, mai ales de femei.

Ce este, de fapt, această sclipire? Luciul tuturor mineralelor, în general, e dat de modul în care acesta lasă să treacă lumina şi o reflectă. Ceea ce influenţează strălucirea pietrelor preţioase e puterea de refracţie şi de absorbţie a luminii de către acea piatră, dar şi gradul de şlefuire a unei feţe, intensitatea şi natura luminii.

Cu cât o piatră preţioasă e mai dură, cu atât îşi păstrează strălucirea mai mult timp. Pietrele mai puţin dure îşi pierd repede luciul, şi trebuie şlefuite din noi, pentru a-l recăpăta.

Luciul mineralelor poate fi: adamantin (vine de la cuvântul adamas, cuvânt de la care provine denumirea diamantului, şi înseamnă „de neînvins, indistructibil”), luciu sticlos, metalic, gras, sidefos şi mătăsos.

Bibliografie: Gridan, Teofil, Florile de piatră ale Terrei, Editura ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1982

BSG
About The Author

7 Mesaje:


 • By iancu virginia mihaela (bucuresti) 08 mai 2014

  bijuterii elegante si foarte frumoase

 • By mihaela fusu (braila) 08 mai 2014

  este fffffffff frumos si superb!!!!!!!!

 • By marcu raluca (timisoara) 08 mai 2014

  Multumim BSG pentru serviciile de calitate si produsele deosebite cu care ne intampinati de fiecare data cand va calcam pragul.Sunt o clienta fidela si multumita .Inelul este superb si tare as vrea sa vad cum imi vine pe deget!Multumesc!

 • By bucurici ancuta 08 mai 2014

  O bijuterie pe care orce domisoara si ar dori sa primeasca, un inel de logodna e ceva pur plin de insemnatate ceva ce te face sa fi ceea mai frumoasa, dorita si apreciata .
  Cu ajutorul acestui inel simbolul iubirii si a frumuseti se schimba destine.
  Sunteti minunati si aveti bijuteri minunate.
  Va doresc sa aveti viata lunga si sa putem sa ne bucuram de succesul d-voastra avand posibilitatea de a cumpara, primi aceste bijuteri superbe.
  Saptamana acesta dragostea este la inaltime cu acest inel minunat.
  Bafta in activitatea d-voastra

 • By Diosegi Ivett (Satu mare) 08 mai 2014

  Foarte frumos

 • By Pop Angela Mariana 08 mai 2014

  cele mai frumoase bijuteri sunt la B S G

 • By malancus anca (baia sprie) 09 mai 2014

  Se poate gasi si in magazine ceva solutie pt stralucierea pietrelor sau doar la bijuterii se pot curata?ms

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate