Dragobete - sărbătoarea dragostei la români | BSG

Dragobete – sărbătoarea dragostei la români

dragobeteDragobete era copilul Dochiei, un fecior frumos şi tare iubareţ. Această sărbătoare există la noi de pe vremea dacilor. Se spunea că Dragobete oficiază în cer cununia dintre animale şi, mai apoi, şi dintre oameni. Mulţi se logodeau de Dragobete, în 24 februarie, în această zi făcându-se legăminte care erau trainice, spunându-se că iubirea celor care se logodesc atunci  va dura o viaţă.
De  Dragobete este se făceau petreceri, sărbătorindu-se şi începutul primăverii, iar la acele petreceri se înfiripau relaţii care, de cele mai multe ori duceau la căsnicii. Dragobetele era similar zeului Eros sau Cupidon. Cei care sărbătoreau această zi erau feriţi de boli tot anul, ocrotiţi şi norocoşi în dragoste.
Mai demult, pe la sate, acum se afla ce nunţi se vor face vara şi toamna.

De dimineaţă, tinerii, îmbrăcaţi in cele în straie de sărbătoare, se întâlneau în centrul satului sau în faţa bisericii. Daca Apoi porneau cântând către pădure sau pe câmpii, căutând ghiocei sau alte plante, pe care băieţii le dăruiau fetelor. Mergeau apoi pe la case, în grupuri, făceau şezători, cântau şi se veseleau.
Simbolul logodnei îndrăgostiţilor era sărutul  de faţă cu toată lumea şi un dar: o zgardă din mărgele, un inel sau un bănuţ din aur (în Banat), în funcţie de cât de avut era viitorul mire.
Ca şi pe vremuri, şi acum, darul oferit arată generozitatea bărbatului. Unii oferă inele de logodnă cu diamant, alţii un medalion sau un inel simplu şi modest, simbol al dragostei pe care o poartă.
Pentru cei care vor să ofere bijuterii frumoase, dar care nu le usucă buzunarele, le putem sugera să le caute în locaţiile BSG.
Să aveţi un an plin de iubire şi de împliniri!
sursa foto

BSG
About The Author

3 Mesaje:


  • By jubleanu raluca oana 22 feb. 2012

    LA MULTI ANI BSG AMANET!!! ITI MULTUMESC PENTRU AJUTORUL OFERIT IN MOMENTELE MAI DIFICILE SI MA BUCUR PENTRU ARTICOLELE POSTATE PE SITE ,IN SPECIAL CEL DESPRE DRAGOBETE.NU TREBUIE SA UITAM CA SUNTEM ROMANI SI TREBUIE SA NE PRETUIM TRADITIILE SI VALORILE.MULT SUCCES TUTUROR CELOR CARE PARTICIPA LA CONCURS.

  • By camelia borbei 24 feb. 2012

    La multi ani BSG

  • By Februarie - luna iubirii. Idei de cadou pentru persoana iubită | BSG 03 feb. 2014

    […] luna februarie, la noi se sărbătorește atât Valentine’s day, cât și Dragobete, sărbătoarea dragostei la români. Dacă Valentine’s day (sărbătoare împrumutată din Occident) se sărbătorește în 14 […]

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate