Din istoria bijuteriilor - partea a III - a | BSG

Din istoria bijuteriilor – partea a III – a

Spuneam în articolele trecute că printre primii care au început să confecţioneze bijuterii au fost dacii, cretanii (minoicii), semiţii şi egiptenii.

În Persia antică existau, de asemenea, numeroşi meşteşugari şi bijutieri care realizau, pe lângă podoabe, şi veselă din aur, bronz şi argint, utilizând metale importate din Cipru, Palestina, zona Caucazului sau India. Persia exporta multe articole şi obiecte de podoabă şi pietre semipreţioase.

Când Alexandru Macedon a cucerit Persia, în prada sa de război au existat, printre alte mii de comori, pahare imense din aur masiv,  cântărind 2216 kg, iar cupele mari, încrustate cu pietre semipreţioase aveau greutatea de 1679 kg.

Alexandru, rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.), a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe greci stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Trupul său a fost înhumat la Alexandria, fiind pus într-un sarcofag de aur, iar mai târziu într-o caseta mare tot din aur.

În drum spre monumentul funerar, Ptolemeu a deturnat convoiul funerar, şi a dus sarcofagul cu trupul regelui în Memphis, Egipt. Succesorul acestuia, Ptolemeu al II-lea Filadelful, a mutat sarcofagul în Alexandria, unde va şi rămâne vreme îndelungată. Ptolemeu al IX-lea Latiros, unul dintre succesorii lui Ptolemeu I, topeste sarcofagul de aur pentru fabricarea de monezi, aâezand trupul regelui într-o casetă de sticlă. În cele din urma, în anul 200, împaratul Septimius Sever a închis mormântul regelui pentru public.

Astăzi, „Sarcofagul lui Alexandru cel Mare” poate fi văzut la Muzeul de Arheologie din Istanbul.

 Bibliografie: Schottek, Ida, Să cunoaştem metalele şi pietrele preţioase, Bucureşti, Editura Ceres, 1993.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate