Din istoria bijuteriilor (partea a II - a) - Comoara reginei Shubad | BSG

Din istoria bijuteriilor (partea a II – a) – Comoara reginei Shubad

Cum spuneam în articolul trecut, sumerienii erau mari meşteşugari în arta confecţionării bijuteriilor din aur şi argint. Dovada acestui fapt este o comoară descoperită în oraşul Ur, care constă în colecţia de bijuterii a reginei Shubad, sau Puabi de Ur, care a trăit  în secolul XXIV î.Hr..

Minuţiozitatea şi măiestria bijuteriilor de atunci se observă aici, comoara  fiind compusă dintr-un colier de perle de aur şi mici cilindrii din pietre scumpe, semipretioase, roşii şi albastre, o diademă şi banderole pentru împodobirea părului, ace de păr, cercei de aur în formă de semilună, cu diametrul de 7 cm, scoici aurite,  pudriere din aur, nasturi, cocarde spirale (insigna sau panglica purtată la pălărie sau la piept), pandantive în forma de animale (leu si taur) şi brăţări. De o frumuseţe deosebită sunt acele de păr lungi, care ies din diademă, avand la capat flori mari de aur, cu pistilul din lazulit albastru.

Observaţi complexitatea acestor bijuterii, ştiind că cel mai simplu colier este alcătuiă din cilindrii mici de cornalină, lazulit şi aur, fiind format din 365 de piese. O parte din aceste bijuterii, găsite în cimitirul regal din Ur, se afllă la Muzeul Universitatii din Philadelphia, copiile acestora aflandu-se la British Museum si la Muzeul Irakian.

 Bibliografie: Schottek, Ida, Să cunoaştem metalele şi pietrele preţioase, Bucureşti, Editura Ceres, 1993.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate