Diamantul Pigott și uimitoarea poveste a lui Ali Pasha | BSG

Diamantul Pigott și uimitoarea poveste a lui Ali Pasha

Ali_Pasha_diamantul_PigottCelebrul diamant „Pigott” cântărea între  50 și 80 de carate (părerile sunt împărțite). Numele lui vine de la George Pigott, guvernator de Madras (actual – Chennai, din estul Indiei), în secolul al XVIII – lea. El spunea că a primit diamantul în dar, și l-a adus în Anglia în anul 1775.

După moartea lui Pigott, diamantul a fost lăsat moștenire celor doi frați și surorii sale.

În 1801, diamantul a fost scos la loterie, obținându-se suma de 80.000 de lire sterline. Tânărul care l-a câștigat, din nevoie de bani, l-a vândut la un preț mai mic. Diamantul a trecut și prin mâinile mamei lui Napoleon.

În 1818, prețiosul diamant se afla în posesia bijutierilor Rundell și Bridge, care l-au vândut lui Ali Pasha, supranumit și „Leul de Ianina” (Ianina sau Ioannina fiind capitala Epirului, din Grecia). Era guvernator în Ianina și vizirul Albaniei, fiind un tiran al acelor vremuri și fiind pasionat de bijuterii, în special de diamante. Ali Pasha a dat pe diamant nu mai mult de 30.000 lire sterline.

Tiranul ținea diamantul tot timpul cu el, într-un săculeț verde, sub veșmintele sale. El avea o avere imensă, având încăperi ale căror pereți erau încrustați cu diamante.

Chiar și la 80 de ani, Ali Pasha nu a încetat să conducă cu o mână de fier, și era mereu nemulțumit, dorind să agonisească din ce în ce mai mult.

În 1822, sultanul Turciei l-a trimis pe emisarul Raschid Pasha, pentru a-l aduce pe Ali Pasha la Istanbul. Sultanul era alarmat de averea acestuia care tot creștea. Ali a aflat despre intențiile sultanului, iar când Raschid a venit după el, cerându-i să se predea, Ali Pasha a încercat să se împuște. Însă nu a reușit decât să se rănească grav. El a cerut să fie lăsat să moară în pace, iar Raschid și oamenii lui s-au retras.

Atunci Ali a poruncit servitorilor, cu gură de moarte, să spargă diamantul Pigott, pentru a nu ajunge pe mâna sultanului cea mai de preț și mai iubită comoară a sa. De asemenea, a cerut ca soția sa cea mai tânără, Kira Vasilikee (pe care o puteți vedea în imaginea de mai sus), să fie ucisă odată cu moartea lui. Apoi a scos săculețul unde se afla diamantul și l-a pus pe căpitanul D’Anglas să îl distrugă. Acesta l-a spart cu un ciocan.

Din fericire pentru ea, Vasilikee nu a fost ucisă, deoarece Ali Pasha și-a dat duhul înainte de a-i fi îndeplinită această poruncă. Ea a trăit toată viața din vâznarea bucăților diamantului Pigott.

O replică a acestui diamant poate fi admirată în Turnul Londrei, printre bijuteriile Coroanei Regale.

Bibliografie: Leo P. Kendall, Diamante faimoase și fatale, București, Editura Misterele Universului, 2003.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate