Diamantul - câteva lucruri interesante | BSG

Diamantul – câteva lucruri interesante

Denumirea de „diamant” vine din limba greacă, de la „adamas” şi înseamnă „de neînvins, indistructibil”. El a fost denumit astfel în vremea lui Plinius cel Bătrân, care considera că un talisman universal poate fi denumit „adamantin” sau „adamas” numai dacă face inofensive toate bolile şi otrăvurile şi alungă visele şi duhurile rele. Se spunea că, dacă este scufundat în băutură, diamantul îl apără pe cel care bea acea băutură.

În familia Medici, diamantul reprezintă iubirea, traducerea cuvântului fiind „dio – amanto” (dio – Dumnezeu, amanto – iubit).

În budism, diamantul este simbolul invincibilului în ceea ce priveşte spiritul. Tronul lui Budha este din diamant, diamantul fiind considerat regina pietrelor preţioase.

Diamantul este carbon nativ, cristalizat în reţea cubică specific, numită „reţeaua diamant”.

Masa diamantului este exprimată în carate, un carat corespunzând cu 0,200 grame.

Diamantul arde, într-un mediu cu oxigen pur, la o temperatură de 720 grade C, iar în aer la peste 800 grade C. El este solubil în unele metale precum: fier, nichel, cobalt, crom, titan, platină, paladiu şi alte metale asemănătoare.

Diamantele se formează la adâncimi foarte mari, de 150 km, unde sunt temperaturi de 1200 – 1400 de grade C şi presiuni ridicate.

Bibliografie: Andronici, Liviu, Scurtă istorie a bijuteriilor româneşti începând cu Dacia precreştină, Bucureşti, 2009.

BSG
About The Author

2 Mesaje:


  • By Calin Andreea Daniela 23 mart. 2012

    frumos!

  • By Claudiu Blidar 23 mart. 2012

    Imi plac unele bloguri…..putina cultura generala despre uan despre alta nu strica!Buna idee!

    Rocile mama (de insotire) a diamantului sunt Peridotit si Eklogit sau in vulcani, sunt roci bogate in gaze Kimberlite si Lamproite; acestea transporta la eruptia vulcanului si diamant (topit) sau fragmente din mantaua scoartei pamantului. Formandu-se in aceste conditii, grafitulul sau diamantul, aceasta este determinata de timpul de racire.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate