Despre comori | BSG

În Codul Civil german se spune că o comoară este un obiect care a stat atâta vreme ascuns, încât proprietarul lui nu mai poate fi stabilit. De aceea, o comoară se deosebeşte de un obiect găsit – al cărui proprietar încă mai poate fi stabilit – prin perioada de timp scursă până la descoperirea ei.

În multe state, jumătate din comoară aparţine descoperitorului şi jumătate proprietarului locului unde a fost ascunsă. De exemplu, dacă o comoară e descoperită într-o pădure ce aparţine statului şi jumătate va intra în patrimoniul ţării.

Comorile nu înseamnă neapărat aur, argint sau bijuterii cu pietre preţioase. Pentru un cercetător al Antichităţii, obiectele din fier sau din bronz sunt uneori mai preţioase decât orice altă comoară dacă ele contribuie la desluşirea trecutului nostru.

Aşadar, o comoară poate să fie o coroană de aur, un un cleşte de bronz de pe vremea vikingilor, un obiect de artă o monedă rară din bronz sau o casetă plină cu bijuterii.

Aurul, argintul, pietrele preţioase şi alte obiecte de valoare au fost ascunse în toate timpurile, dim tot felul de motive. Mulţi oameni şi-au îngropat averea în vremuri de restrişte. La fel şi unele biserici şi chiar unele state şi-au ascuns valorile în vremuri de război.

Oricum, foarte puţine comori sunt semnalate în formă scrisă, deoarece multe documente s-au pierdut de-a lungul timpului sau au fost distruse. Multe lucruri de valoare au rămas îngropate şi sunt găsite doar din întâmplare.

BSG
About The Author

1 Mesaje:


  • By Norica 28 oct. 2011

    Este foarte adevarat ca nu doar aurul,argintul, bijuteriile sau pietrele pretioase sunt comori,caci in zona noastra a ardealului, Maramuresul este o comoara atat din punct de vedere istoric,traditional cat si din punct de vedere a comorilor ascunse din muntii Gutaiului.Dar cu siguranta in momentul in care germanii s-au gandit „sa ne dea o mana de aljutor” in legatura cu tunelul subteran facut prin muntii Gutai si sa ni-l faca ei gratis, doar sa li se permita sa ia tot ceea ce gasesc,nu au vrut sa faca un gest umanitar fata de noi romanii ci au vrut sa ne i-a tot aurul care se ascunde de mii de ani in acesti munti.Se para ca sperantele dor au fost spulberete, iar noi am ramas tot fara tunel subteran dar cu ceva mult mai valoros care este intradevar o comoara a Romaniei.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate