Cum se obține aur artificial din plumb | BSG

Cum se obține aur artificial din plumb

aur nanoparticuleDacă într-un articol mai vechi v-am spus despre alchimiștii care se străduiau să obțină aur din metale comune, fiind convinși că se poate, deși nimeni nu-i credea, acum vă voi spune despre cum au reușit oamenii de știință, mai târziu, să fabrice aur artificial.

Alchimiștii denumeau „piatră filozofală” substanța cu ajutorul căreia credeau ei că vor putea transforma metalele obișnuite în aur. Această „piatră filozofală” este acum cunoscută sub numele de transmutația elementelor, și a putut fi realizată în reactoarele nucleare.

Visul alchimiștilor s-a realizat, deoarece în zilele noastre se poate trece de la un element la altul prin fenomenul numit „transmutația elementelor”, dar, deocamdată prețul de cost este prea mare, și întrece cu mult valoarea actuală a aurului.

Dorința alchimiștilor de a transforma plumbul în aur a fost împlinită începând cu anul 1968, când profesorul norvegian Arve Kjelberg de la Centrul european de cercetări nucleare (C.E.R.N.) din Geneva a declarat: „Mașina care transformă plumbul în aur există.”

S-au descoperit mai multe metode pentru a transforma plumbul în aur. Una dintre ele ar fi: se ia o bucată de 300 g de plumb și se așează în fața unui „tun” al protosincrotronului (protosincrotronul este primul mare accelerator de particule, denumirea venindu-i de la Proton Sincrotron). Un fascicul de protoni izbește plumbul, transformând câțiva atomi în mercur. Aceștia, fiind radioactivi (radioactivitate – proprietate a unor elemente cu atomii grei (radiu, uraniu etc.) de a emite, prin dezagregare spontană, unele radiații corpusculare și radiații electromagnetice), emit radiații beta, adică positroni. Continuând să emită radiații, atomii de mercur se transformă în aur.

Și alchimiștii încercau să facă aur artificial tot din plumb și mercur, însă pe vremea aceea nu aveau această „piatră filozofală” care se numește protosincrotron.

 Tot cu ajutorul mercurului s-a descoperit că bacteriile care cresc la suprafața bazinelor cu apă caldă pot face aur, după cum v-am prezentat într-un alt articol.

Bibliografie: Lăzărescu, Ion; Brana, Viorel, Aurul și Argintul, Editura Tehnica, București, 1972.

BSG
About The Author

2 Mesaje:


  • By Marko 29 ian. 2014

    Sa va relatez pe scurt cum fabricau turcii amalgam de aur cu ajutorul mercurului romanesc . Dupa revolutia noastra si deschiderea granitelor Turcia era singura tara care ne primeau fara viza si ne…prosteau ca pe copii mici cumparand pe lucru de nimic mercur de la recuparatori romani transformandul in amalgam (la fel ca la dentist adica pilitura de aur 8%plus mercur 72% rezulta amalgam) la prima vedere greutatea, culoarea cat si propietatile sale fizice nu tradau decat foarte greu adevarata sa valoare sii…asa bijuteriile de aur turcesc de 8 K au invadat pietele Romaniei!?!?!…asa ca mare atentie ce si de unde cumparati astfel de bijuuri!

  • By Marko 29 ian. 2014

    ESTE UN PIC ALTFEL AMESTECUL CU PROCENTELE PTR CA SE RAPORTEAZA LA 24 DE PROCENTE CU 100 CUM AM SCRIS EU! SORRY!

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate