Cum se confecționează un inel de aur | BSG

Cum se confecționează un inel de aur

inel_aurÎncepând cu primele civilizații, printre care o găsim și pe cea a strămoșilor noștri, dacii, trecând prin toată Antichitatea și până în zilele noastre, oamenii au simțit și simt nevoia de a-și împodobi trupul. Iar când au descoperit aurul, au realizat că este metalul perfect pentru a crea podoabe și bijuterii, făcând din asta o adevărată artă.

Strălucind pe deget, inelul dă farmec gesturilor și mărește încrederea în sine. Însă a confecționa un inel nu e foarte simplu. Iată prin câte trece o bucată de aur în mâna unui bijutier până când devine un frumos inel:

 • Se ia o bucată de aur sub forma unei bare de mici dimensiuni, pe care bijutierii o numesc „ștangă”, și se laminează cu ajutorul laminorului (instalație care transformă un material metalic în lame, fire etc.) prin deformare plastică, la plat, obținându-se o placă.Mărimea dorită se obține prin circumferința degetului (+3 sau 4 mm, căci la îndoire se pierde).

 • Din placa întinsă, bijutierul taie lățimea pe care o dorește. Dacă inelul urmează a fi traforat, se gravează inițial placa, după care se traforează, obținându-se modelul dorit. Dacă inelul va fi cu pietre, se confecționează niște monturi (montură – garnitură de metal care fixează o piatră prețioasă într-o bijuterie) pentru mărimea pietrei dorite, monturi care pot fi de două feluri:

 1. Montură în ghiare (care fixează piatra cu ajutorul unor mici „gheruțe” din aur)

 2. Montură în ajur (care înconjoară piatra, pe muchie). Acest tip de montură se folosește la pietrele mai mari.

 3. Există pietre care, mai nou, se montează la turnare.

 • Inelul se îndoaie, se potrivesc capetele, așezându-le și lipindu-le în partea de jos.

 • La ghiuluri se pune perete dublu. Forma unui ghiul se obține printr-o ștanțare, pe o bază de placă, după care se confecționează partea interioară, unde se dă o mică gaură pe mijloc, pentru a elimina aerul cald dintre cele două plăci, deoarece există pericolul exploziei atunci când este confecționat.

 • La îndoirea plăcii pentru ghiuluri și inele se lucrează cu un tip de clește cu interiorul semirotund (cu denumirea de șinețvang), sau cu bițvang.

 • Apoi se șlefuiește și se curăța chimic.

BSG
About The Author

1 Mesaje:


 • By Daniela Muntean (Satu Mare ) 12 apr. 2014

  Foarte interesant si foarte migalos,daca nu ai un har deosebit si foarte mare dragoste si placere in ceea ce faci nu cred ca poate iesi o minunatie cum e inelul din poza.Sunt foarte frumoase si deosebite si iti trebuie multe rabdare sa faci asa ceva .Asa ca mult noroc si spor la munca la cei ce fac acesta meserie.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate