Cum să ne curățăm acasă bijuteriile din aur și argint, și pietrele prețioase | BSG

Cum să ne curățăm acasă bijuteriile din aur și argint, și pietrele prețioase

cum_se_curata_bijuteriileBijuteriile din aur, dacă sunt păstrate în condiții normale, își pot păstra exact forma, dar și strălucirea pe care au avut-o când au fost create, pentru mii de ani. Iar dacă mai știm și cum să le curățăm,  vor arăta ca și cum ar fi noi, tot timpul.

Purtându-le zilnic, bijuteriile, mai ales cele cu pietre, își pot estompa, ușor, strălucirea, din cauza prafului sau a impurităților. Să le curățăm noi singuri, acasă, nu e greu deloc, dacă știm cum să o facem.

Bijuteriile din aur se curăță astfel: amestecăm într-un vas săpun lichid, detergent de vase sau bicarbonat cu apă fierbinte, după care introducem bijuteriile de aur acolo, lăsându-le timp de 15, 20 de minute. Apoi le scoatem, le limpezim cu apă curată și le ștergem ușor cu o cârpă moale sau, și mai bine, cu o bucată de piele de căprioară (se pate găsi și în supermarket-uri). În cazul în care alegem soluția cu bicarbonat, se pune o lingură de bicarbonat în jumătate de litru de apă fierbinte.

De asemenea, bijuteriile din aur se mai pot curăța simplu,ștergându-le cu o cârpă moale, îmbibată cu spirt (sau alcool medicinal).

Bijuteriile din argint, spre deosebire de cele din aur, nu își păstrează culoarea și strălucirea, ci, cu timpul, se înnegresc din cauză că se oxidează.

Pentru a preveni oxidarea argintului, bijuteriile trebuie ținute într-o cutie bine închisă, și trebuie evitată umiditatea. Dar e aproape imposibil ca o bijuterie de argint să nu se oxideze cu timpul.

Totuși, putem lua anumite măsuri, pentru a amâna cât mai mult momentul oxidării:

 • din când în când, trebuie curățate cu o cârpă moale, iar când le punem în cutia de bijuterii, ar fi indicat să le înfășurăm într-o bucată de material din bumbac, moale
 • folosind o periuță  și pastă de dinți, periem fiecare segment al bijuteriilor de argint, apoi clătim cu apă curată și le uscăm foarte bine
 • o altă metodă ar fi o soluție din jumătate de litru de apă fierbinte, o lingură de bicarbonat și puțin detergent de vase, lichid. Introducem bijuteriile în soluție, le lăsăm 15, 20 de minute, după care se șterg cu o cârpă moale, curată, și se usucă bine
 • cartoful extrage oxidul de argint, așa că putem curăța bijuteriile de argint punându-e într-un vas în care am tăiat cartofi și am pus apă
 • lemnul este acid și grăbește oxidarea argintului. Astfel, trebuie evitate cutii de bijuterii din lemn, pentru bijuteriile de argint.

În cazul pietrelor prețioase și semiprețioase, curățarea este mai simplă. În cazul pietrelor transparente (diamante, rubine, cristale, etc), curățarea se face introducând bijuteriile cu pietre în apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Se țin aproximativ 20 de minute, după care se limpezesc cu apă curată și se șterg bine cu o cârpă moale.

Pietrele opace (precum onix-ul, turcoazul, lapis-lazuli etc) se curăță fără a folosi săpun sau alte produse chimice, din cauză că pot absorbi acele substanțe și își pot pierde din culoare și strălucire. Se șterg doar cu o cârpă umedă, cu apă curată, călduță. La fel și în cazul perlelor.

Se evită expunerea la soare a bijuteriilor cu pietre prețioase sau semiprețioase

 

BSG
About The Author

8 Mesaje:


 • By Nana 20 iun. 2013

  Pietrele pretioase si semipretioase absorb vibratiile persoanelor cu care intra in contact, de aceea cand ajung la posesorul final, trebuie purificate.De pilda pietrele mai putin dure (care se deterioreaza usor), se scufunda in argila.
  Din aceasta categorie fac parte:opalul, turcoaza,mahahitul,jadul.Iar pietrele dure
  se pot scufunda in sare marina sau solutie salina. Pietrele se scot a doua zi si se clatesc sub jet de apa rece, sau apa curgatoare.
  Apoi urmeaza incarcarea lor cu energie.Se lasa piatra la lumina soarelui, de la rasarit pana la pranz,sau la lumina lunii in noapte cu luna plina.
  Eu am urmat acest procedeu, incercati si voi!

 • By De ce să ne ferim bijuteriile, pentru a le întreține | BSG - blog 21 iun. 2013

  […] în articolul trecut v-am spus despre curățarea bijuteriilor, iată aici câteva sfaturi despre întreținerea și […]

 • By agnes corodea 16 mart. 2014

  informatii utile , multumesc bsg !

 • By Stoian Valeria 16 mart. 2014

  MULTUMIM BSG PT.INFORMATIILE UTILE!

 • By APOSTOL VIORICA (OTOPENI) 16 mart. 2014

  Multumim!

 • By Daniel (Bucuresti) 04 ian. 2016

  Am un ceas placat cu aur care a oxidat din cauza unei baterii vechi care a „curs” inauntrul lui. Cu ce se poate curata oxidul?

  • By admin 05 ian. 2016

   Buna ziua,
   S-ar putea curăţa cu acid citric (sare de lămâie.
   Sper sa reusiti.
   O zi frumoasa!

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate