Cum s-au descoperit diamantele în Africa de Sud | BSG

Cum s-au descoperit diamantele în Africa de Sud

diamante_zăcămintePână în anul 1867, când s-au descoperit pentru prima oară în Africa de Sud, diamantele se extrăgeau doar din nisipul râurilor din India și Brazilia.

Cel care a descoperit în acel an diamante se spune că e un învățător pe nume Baker care, în schimbul lecțiilor de gramatică pe care le făcea cu copiii fermierilor din zonă, a primit o bucată de pământ. În timp ce săpa pământul, învățătorul și-a proptit sapa într-o piatră care strălucea. Era un diamant de 80 de carate.

La scurt timp, pe fundul fluviului Orange (cel mai lung fluviu din sudul Africii), nu departe de ferma lui Baker, un copil a găsit un al doilea diamant, mare cât un ou. Această descoperire a făcut ca Africa de Sud să devină principala producătoare de diamante din lume, deoarece de atunci au început exploatările.

Geologii sunt de părere că „pietrele invincibile” cum li s-a mai spus diamantelor, s-au format din magmă, în timpul erupțiilor vulcanice, și s-au consolidat în adâncuri. În timpul mișcărilor de ridicare ale scoarței, ea a fost împinsă la suprafață. Această magmă a luat numele orașului Kymberley din Republica Sud Africană, oraș fondat de căutătorii de diamante care, după ce s-a răspândit vestea descoperirii lor, au năvălit în această regiune.

Mai apoi, geologii sovietici au găsit zăcăminte de diamant în pământul înghețat al Siberiei orientale, zăcăminte cantonate tot în roci kimberlitice.

Bibliografie: Lecca, Aurel, Uzina Terra, București, Editura Ion Creangă, 1973.

BSG
About The Author

2 Mesaje:


 • By nana 22 ian. 2014

  Diamantul, a fost numit regele pietrelor pretioase. Si pe drept cuvant, deoarece se diferentiaza de celelalte geme prin raritate, transparenta, avand cea mai mare duritate, grad de refractie foarte ridicat, stralucind in toate culorile curcubeului. Cel mai mare grad de refratie il are in taietura ‘briliant”,(cand are toate fetele lustruite) inventata de cardinalul Mazarin.
  In Grecia Antica, oamenii se uitau la aceste pietre aduse din tari indepartate, numindu-le „lacrimile zeilor”,care au cazut pe pamant.
  Despre diamant , inca din secolul XVII se spunea ca are putere contra veninului,a vrajitoriei si ca aduce dragostea intre casatoriti.
  Diamantul ii protejeaza pe nativii din zodia Berbec, dar cred ca nu am refuza niciuna dintre noi un mic diamant !

  • By admin 22 ian. 2014

   Așa e, Nana! Mulțumim pentru detalii! 🙂

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate