Cum recunoşti un topaz | BSG

imperial-topazAtunci când dorim să cumpărăm o bijuterie care are una sau mai multe pietre preţioase sau semipreţioase, e bine să şi ştim ce cumpărăm.

Topazul este una dintre cele mai frumoase şi mai apreciate pietre, aflându-se, pe scara durităţii (denumită şi “scara lui Mohs”) pe poziţia 8 – o poziţie înaltă. Este o gemă transparentă şi, de obicei, conţine incluziuni care pot fi cu două faze în formă de lacrimă (conţin o bulă de gaz şi lichid) sau cu trei faze (formate din gaze, lichid şi cristale mici la un loc).

Culorile topazului sunt deschise şi sunt date de impurităţi / agenţi coloranţi pe care le conţine. Cele mai des întâlnite culori sunt galben, maro – galben, maro – portocaliu, roz – maroniu, roşu deschis până la mediu, albastru şi incolor. Datorită faptului că topazul nu are o culoare foarte vie, la şlefuire se folosesc tăieturi în trepte sau în foarfece, pentru a evidenţia strălucirea puternică a pietrei.

Pentru a obţine culorile roz, albastru – deschis sau galben – maroniu, care sunt mai dorite pe piaţă, de multe ori, topazul este tratat termic. Topazul tratat termic (la 450 ° C) nu mai este la fel de scump ca şi cel natural. Se poate vedea dacă e natural sau nu după faptul că cel tratat tremic nu mai are incluziuni, iar culorile sunt mai intense, mai puternice. Topazul mai poate fi tratat prin iradiere, şi devine bleu (acesta e, adesea, confundat cu acvamarinul), albastru – gri închis sau albastru elveţian vibrant. Topazul tratat prin difuziune capătă culoarea verde-închis sau verde – albastru. În tratamentul prin difuziune, topazul se încălzeşte mai mult timp, în contact cu un agent chimic. În urma tratamentului, culoarea se modifică doar la suprafaţă, iar centrul îşi păstrează culoarea naturală.

Preţul topazelor roz şi imperiale (imperial e şi cel din imagine) sunt mai mari, iar topazul galben, maro-portocaliu, albastru şi incolor este mai ieftin, mai avantajos  şi mai accesibil.

Topazul e confundat adesea cu citrinul (cuarţ galben) şi cu cuarţul fumuriu. Topazul de culoarea vinului licoros şi cel imperial ar putea fi confundate cu zirconul, pentru că ambele pietre au o strălucire deosebită. Un mod de a verifica dacă piatra e autentică e să încercăm să o zgâriem cu un obiect ascuţit sau cu o altă piatră. Dacă e topaz, care are o duritate mare, nu se va zgâria.

Bibliografie:

Crowe, Judith, Ghidul pietrelor preţioase : cum să evaluăm şi să utilizăm pietrele preţioase, de la tăietură şi culoare, la formă şi montură, Bucureşti, editura Enciclopedia RAO, 2007.

BSG
About The Author

3 Mesaje:


 • By Emi 19 mart. 2013

  “Am pretuit cuvintele tale mai mult decat aurul si topazul” 😀 . . . spunea proorocul David intr-un psalm al Bibliei. Se spune că topazul arată drumul destinului şi vă ajută să vă găsiti îngerii păzitori, ajută la concentrarea asupra ceea ce doriti să realizati. Atrage abundenţa şi dragostea. Reduce tensiunile în cuplu si favorizează comunicarea.

  🙂

 • By Stavar Mihai (Valea lui Darie) 15 mart. 2014

  Buna profesore………am gasit o piatra ciudata bleo-albastrui si nu prea stiu ce este. Speram sa ma ajuti sa aflu ce este……. Am gasito in satul meu prafuit……. mai exact in balast ! Are aproape 3 cm……….. cand am gasito am crezut ca e din plastic. Dar nu e asa, am taiato cu cutitul dar nu a ramas nicio zgarietura………. si are pe ambele parti cate-o inscriptie ciudata……. o parte seamana cu un inger iar cealalalta parte cu o lebada ……….. am citit ca aceste pietre sunt destinate oamenilor cu zodia …..gemeni , varsator dar n-am gasit pentru zodia mea TAUR, sper sa ma ajuti

 • By Cristi (Bucuresti) 07 apr. 2016

  Stavar Mihai (Valea lui Darie) – daca mai ai piatra te rog trimite-mi niste poze la adresa de mail testrst@yahoo.com, poate te pot ajuta cu identificarea pietrei.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate