Cum recunoşti un smarald | BSG

Pe o scară a valorilor privind pietrele preţioase, smaraldul ar fi, alături de safir, pe locul doi, după briliant (briliantul este diamant prelucrat).

În primul rând, putem recunoaşte un smarald după culoare. Smaraldul e o piatră diafană, de culoare verde-cristalin, verde-albăstrui sau verde închis.

Ca substanţă, smaraldul e o varietate de beril, un silicat de aluminiu, şi cuprinde beriliu, oxid de fier şi crom. Este cel mai fin cristal din familia beriliului. Pe scara durităţii, are poziţia 7,5.

Mulţi numesc această piatră „smaragd”, cuvânt care are la bază  grecescul smaragdos, ce vine din latinescul smaragdus.  Acesta din urmă e o variantă a cuvantului maragdos, de origine semitică, ce corespunde, la rândul lui, cuvântului de origine ebraică bareqet, care înseamna „strălucire”.

Aşadar, o a doua condiţie ca o piatră de culoare verde să fie un smarald autentic, şi nu un fals, este strălucirea acesteia. Strălucirea este, de fapt, proprietatea de a reflecta lumina. Smaraldul reflectă lumina ca nişte steluţe care uneori apar ca raze colorate (denumite în limbaj de bijutier schiller).

Smaraldul poate prezenta câteodată un defect numit givrură, având aspect de punct îngheţat în interior. Dacă este în lateralul pietrei, acesta poate fi eliminat prin şlefuire, însă se pierde din dimensiune.

Mai există şi smaraldul oriental, care nu este un silicat de aluminiu, ca şi smaraldul veritabil, ci este, ca şi safirul, o varietate transparentă de coridon.

Bijutierii, cu ajutorul unui aparat, cleştele de turmalină, pot să măsoare fenomenul de refracţie, birefrigenţa (dublarea prin refracție a unei raze de lumină la pătrunderea în anumite medii) sau monorefrigenţa (proprietate a unei substanțe de a emite o singură rază refractată pentru fiecare rază incidentă), şi pot stabili exact ce piatră este şi ce valoare are.

Un alt mod de a verifica dacă piatra e autentică e să încercăm să o zgâriem cu un obiect ascuţit sau cu o altă piatră. Dacă e smarald, care are o duritate destul de mare, nu se va zgâria.

O metodă de a falsifica pietrele preţioase constă în a le dubla prin lipirea unei pojghiţe deasupra pietrei, care dă sclipire, şi dedesubt o sticlă colorată. Este uşor de observat că e un fals, deoarece piatra de deasupra poate fi zgâriată foarte greu, în timp ce sticla de dedesubt se zgârie uşor.  Falsul se mai poate observa şi la microscop, sau cu lupa.

 Bibliografie: Schottek, Ida, Să cunoaştem metalele şi pietrele preţioase, Editura Ceres, Cluj, 1993.

BSG
About The Author

4 Mesaje:


 • By nana 28 nov. 2012

  Smaraldul a fost cunoscut, extras din mine si utilizat pentru bijuterii,amulete,obiecte religioase din cele mai vechi timpuri.Au fost gasite smaralde in mormintele faraonilor egipteni, iar in Biblie este mentionat ca piatra apostolica (Sf.Toma).
  Smaraldele deosebite sunt pastrate in multe tezaure si coletii ale muzeelor din lume.Cele mai frumoase se afla in tezaurul de la Palatul Topkapi din Istambul si in cel al fostului sah al Iranului.
  Smaraldul se descarca in apa curgatoare,apoi se incarca imediat la soare.
  Apara nativii din zodiile leu si Rac (babilonieni).
  ( conspectat:,,Pietre pretioase- mica enciclopedie-„1996 Rudolf Dud’a

 • By Cum recunoşti un safir | BSG - blog 02 dec. 2012

  […] sau rubin oriental și cele albastre, denumite safire. Mai există o variantă verde, denumită smarald oriental, una violet, cu numele de ametist şi mai există safirul galben, cu numele de […]

 • By Care sunt cele patru pietre prețioase | BSG 03 apr. 2014

  […] ce le face să fie prețioase e raritatea, dar și frumusețea. Cele patru pietre sunt diamantul, smaraldul, safirul și rubinul. În timp ce diamantul e o varietate a cărbunelui, smaraldul e cea mai […]

 • By Cezarina (Suceava) 19 sept. 2016

  Mulțumesc pentru informații.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate