Cum recunoşti un rubin | BSG

Rubinul – piatra pasiunii, simbolul sângelui şi  al vieţii.

Este o piatră transparentă, aflându-se, pe scara durităţii ( denumită şi „scara lui Mohs”), pe poziţia 9, după diamant, care e pe 10.

Putem recunoaşte un rubin, în primul rând, după culoare. Datorită culorilor variate, el are un nume pentru fiecare. Astfel, rubinul a cărui culoare roşie are o tentă de galben se numeşte spinel. Rubinul oriental, care este, de fapt, safirul roşu, şi are o nuanţă de roşu – violet. Mai este şi rubinul care are o culoare de roşu domol, nu aprins, şi care e numeşte balais.

Nevoile industriei, care cresc continuu, au determinat crearea unor pietre sintetice . În orice ceas tradiţional se foloseau 32 de rubine. Primele rubine artificiale au fost făcute de doi chimişti francezi, care au amestecat în părţi egale aluminiu şi clorură de bariu, adăugând şi câteva picături de bicromat de potasiu.

Pentru a obţine cât mai multe pietre preţioase, se practică şi reconstituirea din particule a unor pietre veritabile. De exemplu, pentru a face noi rubine, se topeşte, la flacără oxidrică pulbere de rubin. Aceste rubine pot fi deosebite de cele veritabile numai dacă le examinezi interiorul în care se află spaţii, ca nişte bule de gaz. Aceste pietre nici nu pot fi şlefuite, din cauză că se sfarmă foarte uşor.

Ca şi în cazul diamantului şi a altor pietre preţioase dure, rubinul mai poate fi verificat încercând să-l zgâriem cu o altă piatră. Dacă se zgârie uşor, înseamnă că nu e autentic.

Rubinul prezintă un fenomen: mătasea, sau seta, care constă în reflexe argintii (cauzate de incluziuni ale maselor fibroase ale rutilului  – bioxidul de titan).

Mai putem recunoaşte rubinul dacă privim piatra prin transparenţă.  Se observă nişte steluţe luminoase, care se deplasează în timp ce rotim nestemata. Această proprietate se numeşte asterism şi se datorează existenţei unor alte minerale sub formă de fibră, îndreptate în toate direcţiile.

Bibliografie: Schottek, Ida, Să cunoaştem metalele şi pietrele preţioase, Editura Ceres, Cluj, 1993.

BSG
About The Author

5 Mesaje:


 • By Cum recunoşti un safir | BSG - blog 02 dec. 2012

  […] apreciate fiind de valoare cristalele de corindon de culoare roșie rubine, denumite spinel sau rubin oriental și cele albastre, denumite safire. Mai există o variantă verde, denumită […]

 • By nana 04 dec. 2012

  La inceputul secolului al xx-lea piata a fost invadata de corindoane sintetice, provocandu-se o neliniste generala, caci au scazut vanzarile de rubine, safire naturale, la fel si pretul lor.In 1947 au aparut rubine si safire sintetice cu stele, numite stele Linde, foarte populare.
  In prezent se fabrica pietre sintetice sofisticate obtinute prin metode avansate de crestere in flux. Deasemenea se fabrica si safire sintetice care-si schimba culoarea.

  (Conspectat :Ghidul pietrelor pretioase- Judith Crowe)

 • By Să recunoaştem un spinel | BSG - blog 10 dec. 2012

  […] toate pietrele roşiatice, cum e şi spinelul, se numeau carbunculi. Spinelul se mai confunda cu rubinul, fiind foarte popular şi prezent în bijuterii vechi, precum cele ale coroanei […]

 • By Nemeth Carmen (Sfantu Gheorghe) 29 mart. 2014

  Nu am un inel cu rubin,insa am pe mana inelul bunicii mele,care inainte sa moara,era grav bolnava,i l-a dat mamei mele ca sa mi- l dea mie cand voi creste mare.Si mi-a povestit mama ca inelul bunicii a avut un rubin veritabil,doar ca odata un pui i l-a ciupit cand le dadea sa manance,si nu a observat decat mai tarziu.Prea tarziu,rubinul s-a pierdut.A fost inlocuit cu piatra rosie,in amintirea rubinului pierdut,dar eu intotdeauna il privesc ca pe un inel cu rubin,iar faptul ca il port,o aduce mai aproape pe bunica mea,care m-a iubit nespus,si care a plecat atat de devreme de langa noi,si care a luat in acel moment si cuvantul Bunica cu ea,pentru ca nu am mai spus niciodata,Bunica mea.

 • By Aghinitei Maria 31 mart. 2014

  Imi place rubinul.Am avut primii mei cercei cu rubin, dar am pierdut unul si apoi au disparut toti 3 ( ai sorei mele si al meu-furati) Anul acesta voi sarbatori nunta de rubin si astept o bijuterie cu rubin, dar probabil voi ramane cu asteptarea! 🙁

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate