Chivotul Legii | BSG

Chivotul Legii era un cufăr aşezat în sanctuarul templului lui Solomon. Alţi cercetători spun că ar fi patru locuri în care ar fi putut fi adăpostit misteriosul şi preţiosul chivot.

Dimensiunile Chivotului i-ar fi fost revelate lui Moise, pe Muntele Sinai, după cum ne spune Biblia.

Matei spune că acest chivot ar constitui sursa tuturor puterilor lumii, un sanctuar mobil, o garanţie a alianţei lui Dumnezeu cu poporul ales.  Savantul Maurice Denis Papin spune că este vorba despre un fulger, a cărui putere făcea din Moise mesagerul Domnului. În opinia acestor cercetători, Chivotul Legii ar fi de fapt o cutie electrică, putând produce descărcări puternice.

Tradiţia spune că acest cufăr era făcut din lemn preţios şi placat cu aur pe dinăuntru şi pe dinafară (acelaşi principiu cu al condensatorilor electrici: doi conductori despărţiţi de un izolator).

Cufărul era păzit de doi leviţi care, pentru a-l deplasa, introduceau „două toiege placate cu aur prin nişte inele, în timp ce o coroană de aur, înconjurând obiectul, ajungea până la pământ”. Acesta poate fi, de fapt, un efect de conducţie cu priză la pământ, condensatorul descărcându-se astfel fără nici un pericol pentru cei ce-l transportau. Dar când era izolat, Chivotul avea câteodată o aureolă de scântei, flăcări sau fulgere.

Fizica modernă ne-ar spune că acest cufăr se comportă exact ca o baterie de Leyda: un aparat cu unde negative. Ştiinţa modernă crede că ar putea fi vorba despre primul dispozitiv de acest gen fabricat de mâna omului.

Dar, dacă lăsăm ştiinţa la o parte, Chivotul Legii rămâne simbolul spiritual al cunoaşterii, puterea interzisă, dar şi simbolul celor mai mari mistere ale lumii.

 Bibliografie: Richard Bessiere, Comorile pierdute ale omenirii, Bucureşti, Editura Litera, 2010.

BSG
About The Author

1 Mesaje:


  • By rednic gheorghe 02 apr. 2012

    De-a lungul istoriei frumusetea impresionanta a aurului a insipirat nenumarate legende. In zilele noastre aurul este prima optiune a bijutierilor din intreaga lume datorita capacitatii sale de a fi turnat si modelat intr-un numar indefinit de modele luxoase de bijuterii.

    Aurul este extras prin minerit, dar in timpurile mai vechi se gasea si in albiile raurilor de munte, de obicei in jurul minelor de azi, fiind extras prin cernere impreuna cu nisipul, folosind apa pe post de fluid filtrant. Uneori, forma pepitei de aur natural gasite este atat de frumoasa si deosebita ca nici cel mai desavarsit bijutier nu ar putea turna o forma ca cea daruita de Mama Natura. In prezent se extrag anual in jur de 1.500 de tone de aur. Avand culoarea naturala galbena, aurul are principala calitate ca nu se corodeaza. Aurul in forma pura este prea moale pentru a fi utilizat in bijuterie si de aceea pentru a deveni mai dur trebuie aliat, amestecat, cu alte metale.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate