Ce nu se poate cumpăra cu bani? | BSG

Ce nu se poate cumpăra cu bani?

Mi-a plăcut mult articolul despre respectarea cuvântului dat, şi am îndrăznit să scriu şi eu ceva despre cinste.
Există ceva ce nu se poate cumpăra cu bani? Da: cinstea!
Este o vorbă în popor: „dacă ai bani, poți să cumperi orice, totuşi sunt două lucruri pe care nu le poţi cumpăra chiar dacă ai bani: sănătatea şi cinstea.”
Pe lângă multe lucruri pe care le deţine un om, cinstea e cel mai de preţ lucru. Un om, oricât de sărac ar fi, dacă e cinstit  nu-şi va cerşi niciodată pâinea. Pentru că, deşi se pare că în ziua de azi nu prea există cinste, totuşi există oameni care apreciază acest lucru şi caută oameni cinstiţi.
E greu să fi cinstit într-o lume necinstită, dar de ce să renunţăm la un lucru aşa de preţ pe care nu am dat bani şi pe care îl putem avea?
Ce te costă să fii cinstit? De ce să iei ceva ce nu-ţi aparţine? De ce să trăieşti cu frica şi cu spaima „oare nu mă vede nimeni”?
Trebuie să învăţăm să dăm înapoi ceea ce nu ne aparţine de drept; trebuie să învăţăm să fim cinstiţi, iar dacă vom face aşa, atunci când va veni seara şi vom face o retrospectivă a zilei, vom respira ușuraţi că nu am trăit acea zi degeaba, că a mai trecut o zi în care am facut o faptă bună, iar somnul nostru va fi dulce şi liniştit.

BSG
About The Author

6 Mesaje:


 • By Dorel 05 ian. 2012

  Si totusi sa amintim cate poti cumpara in ziua de azi cu banii:

  Sanatate – daca n-ai bani, nu-ti poti cumpara medicamentele atat de necesare chiar si unei banale raceli, scumpele medicamente…

  O pozitie sociala buna – candva se zicea: prost sa fi, noroc sa ai… acum s-ar zice: prost sa fi, bani sa ai… ca iti poti cumpara la diplome cate vrei si in ce domeniu doresti…

  Cinste – daca ai bani destui iti poti face relatii si din punctul de vedere al justitiei poti sa fi cinstit indiferent ce ai face (poate am exagerat de data asta, asa, un pic)

  Parerea mea? Omul sarac nu-si permite sa fie necinstit… Omul bogat si-o cumpara…

 • By Ioan Zetea 05 ian. 2012

  Dar copilul ala „de bani gata” care ai intrat cu masina de sute de mii de euro in stalp si a murit, mai poate taicasu oricati bani ar avea sa-i cumpere viata?……….

  • By Dorel 05 ian. 2012

   Nu, dar poate da in judecata Electrica de ce a pus stalpul ala acolo si mai face un ban cinstit si din asta…

   Ce-i drept, nu ajunge sa ai banii, trebuie putina materie cenusie ca sa stii cum sa-i cheltuiesti… Tu ce ai cumpara cu banii, o masina de sute de mii de euro, sa te bagi cu ea in stalp?

 • By Mariana 06 ian. 2012

  Cu privire la necinste se folosesc eufemisme care o fac sa para mai putin condamnabila din punct de vedere etic.Despre cineva care minte sau insala se spune ca este” descurcaret sau ambitios”.Mita e numita uneori o”mica atentie”sau”protocol”.Daca ai incalcat o lege si nu esti prins esti numit”destept si inventiv”.Multi spun ca pt a avea succes in viata fie ca e vorba de afaceri sau de viata privata „trebuie sa fi in stare sa faci orice sa-ti atingi scopul”.
  Dar asa sa fie oare?Nu cumva cei ce incearca sa justifice necinstea se amagesc singuri cu rationamente false?De fapt necinstea are efect de bumerang.De ce?
  din cauza a ceea ce numim”avantajul integritatii”.Integritarea da nastere la incredere care asigura succesul pe termen lung.Indiferent ca ne dam seama sau nu succesul nostru in viata depinde in mare parte de reputatia pe care ne-o facem in ce priveste cinstea.Iar cu banii nu poti sa-ti cumperi „reputatia de om cinstit”.
  La fel si cu sanatatea,atunci cand te confrunti cu o boala incurabila,oricati bani ai avea ,ei nu te pot salva.

 • By Ioan Zetea 06 ian. 2012

  NU! Pentru mine fericirea nu consta neaparat in bani, masini, case etc. Eu sunt multumit si cu ceea ce am acum, sunt altii care au mult mai putin decat mine si poate sunt mai fericiti.
  Iar apropo de bani, cred ca oamenii care au castigat banii intr-un mod cinstit stiu cum sa-i utilizeze intr-un scop bun, la cei care i-au castigat prin alte metode sau i-au primit de la alti nu prea stiu cum sa-i cheltuie intr-un mod util, dar mai ales nu stiu cum si pastreze. Mai ales banii castigatii din greu sunt valorosi si nu prea se cheltuie aiurea.

 • By izabela 06 ian. 2012

  Totul este de vanzare si da… din pacate aproape orice pe lumea aceasta se poate cumpara cu bani.Parerea mea, tot ce ai sau primesti le platesti ,n-ai cum sa ramai dator.Exista un echilibru in lume,in tot acest Univers si nimic nu ramane neplatit,intr-un fel sau altul.Daca ma-ntrebati pe mine,in locul banilor as prefera sa am toate acele lucruri care nu se pot cumpara cu bani,pe care daca ma gandesc mai bine,chiar le am.Sunt bogata! 🙂

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate