Căutătorii de aur şi apariţia blugilor | BSG

levisÎn anii 1850, când „goana după aur” şi „febra aurului” erau în floare, iar europenii au invadat America, un comerciant de postavuri pe nume Levi Strauss (care vindea mai mult materiale textile brute pentru corturi şi copertine de vagoane), a descins în California. Pe drum, i s-au furat aproape toate materialele mai scumpe, şi a rămas doar cu câteva baloturi de pânză groasă şi ieftină. Aici, în California, căutătorii de aur nu stăteau prea bine la capitolul „haine”, şi majoritatea pantalonilor li se uzau şi se rupeau repede. A rămas celebră replica unuia dintre căutători care, când l-a văzut pe tânărul comerciant (de numai 20 de ani), i-a spus: „Mai bine ai fi adus pantaloni!”.

Atât i-a trebuit vânzătorului. A luat o pânză de cort, a croit şi a cusut pantaloni din ea, dar pânza, numai după ce era spălată se reducea la dimensiunile necesare. A dat apoi pantalonii oamenilor, un fel de salopete, mai exact, iar aceştia au fost extrem de mulţumiţi de materialul rezistent. Materialul din care, mai apoi, comerciantul a făcut şi a vândut blugi era numit „Serge de Nîmes”, adică stofă din Nimes, un oraş din Franţa, doar că nu era numai stofă, ci era amestecată şi cu mătase. De aici vine denumirea „Denim”. La noi, denumirea de „blue jeans” vine de la „bleu de Genes”, adică „albastru de Genova”, material din lână şi bumbac. Acum, blugii denim sunt făcuţi doar din bumbac.

Levi’s a început apoi să facă tot mai mule salopete şi pantaloni, având mare succes în rândul cowboylor si agricultorilor.  Levi’ s devine apoi popular printre  adolescenţi, în anii ’50, iar apoi în rândul curentului hippie. Prin anii ’80, au devenit deja un obiect de  lux, designerii venind cu tot felul de idei şi viziuni.

Aşadar, perioada „goanei după aur” a avut şi o parte bună: a dat naştere la apariţia blugilor, pe care, cu siguranţă, fiecare dintre noi îi purtăm cu drag.

Bibliografie: Aurul lumii, frumuseţi şi celebrităţi, traducere din rusă de Emil Iordache şi Leonte Ivanov, Chişinău, Editura Arc, 2004.

BSG
About The Author

1 Mesaje:


  • By «forța» denim :) | prin preajma 15 nov. 2013

    […] Și am aflat astfel că nu cow-boy -ii au fost primii “îmbrăcați” cu blue-jeans, așa cum greșit aveam unii dintre noi  impresia…. nu. Domnul Levi Strauss, împreuna cu familia, aparținând poporului evreu și deci mereu pe fază când e vorba de făcut bani mulți și repede (că mereu au fler și ochi setat pe oportunități și pe profit, adevărul ăsta e) ,  au pornit afacerea cu textila respectiva venind în ajutorul căutătorilor de aur californieni, care în efortul lor zilnic aveau nevoie de echipament rezistent la uzura accelerată. Și deși se pare ca istoria stofei numita denim este mult mai veche, totuși momentul potrivit pentru ca afacerea sa ia avânt a fost cel din perioada Gold Rush.  […]

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate