Caratajul aurului

Caratajul aurului

06.06.2019 08:48

Caratajul aurului

            Majoritatea bijuteriilor din aur sunt marcate, marca arătând titlul aurului, adică puritatea sau caratajul. Prescurtarea sau simbolul caratului este K sau Kt. Valoarea aurului este dată tocmai de caratajul lui. Astfel, cu cât caratajul aurului este mai mare, cu atât bijuteria este mai valoroasă.
     
           Datorită faptului că aurul în stare 100% pură este foarte moale pentru a fi prelucrat în bijuterii, acesta se aliază cu alte metale comune sau nobile, pentru a-și schimba proprietățile mecanico-fizice. Aurul pur este întotdeauna de 24 de carate. Aurul de 18 carate este acela în care, din 24 de părţi, 18 părţi sunt din aur, şi 6 părţi sunt alte metale. Iar în cazul celui de 14 carate, 10 părţi sunt alte metale, iar 14 părţi sunt aur pur. Se foloște aur aliat cu alte metale. Caratul este cantitatea de aur curat, pur din aliaj, egală cu a 24 – a parte din masa totală.
           Aurul “românesc” are în compoziție, în special cupru și argint. De aici și nuanța lui care duce a aur de 24K. Aurul “rusesc” are în compoziție în special cupru, și de aceea are nuanța roșiatică. Aliajul de aur roșu este cunoscut pentru bijuterii din antichitate în carataj de 18K, când era folosit cuprul în proporție de 25%. Sunt foarte multe bijuterii ce se păstrează din acea vreme cu această compoziție. Aurul “alb” de 18K are în compoziție nichel 17,3%, 5,5% zinc şi 2,2% cupru.
           Cu siguranță vă va fi de folos să cunoașteți și să descifrați ceea ce este marcat pe bijuteriile dumneavoastră. De aceea vă prezentăm mai jos marcajele utilizate pentru aur și bijuterii din aur:

           Cel mai des în zilele noastre se găsesc bijuterii din aur și aur de 14 K și de 18 K. Însă se găsesc pe piață și bijuterii din aur de 8K, 9 K, 10K, 12 K, 20 K, 21 K, 22 K sau 24 K. Aurul de 24 K este cel mai pur și cel mai prețuit, deoarece are în compoziție 99% aur.
           Caratajele cele mai des întâlnite sunt: 9K – 37,5% aur, 10K – 41,6% aur, 14K – 58,5% aur, 18K – 75% aur și 22K – 91,6% aur. 

Postat în News De:
BSG Amanet

Acest site utilizeaza cookie-uri pentru a oferi toate functionalitatile sale. Sunteti de acord cu cookie-urile noastre daca continuati sa utilizati site-ul nostru.

Mai multe detalii