Bijuteriile din argint și titlurile argintului | BSG

Bijuteriile din argint și titlurile argintului

bijuterii-argintPrincipala întrebuințare a argintului, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre este confecționarea obiectelor de podoabă, a bijuteriilor.

Pentru confecționarea bijuteriilor se folosesc aliaje de argint-cupru. Aceste aliaje au titluri diferite, care se exprimă în mii (‰).

În Franța, spre exemplu, pentru giuvaergie, titlurile legale sunt de 950‰ (titlul I) și 800 ‰ (titlul al II – lea).

Pe lângă bijuteriile propriu-zise, cum sunt inelele, cerceii, lanțurile sau brățările, din argint se mai fac și obiecte uzuale, precum: veselă, tacâmuri, mânere, suporturi, tabachiere, cutii și multe altele.

Titlul aliajului pentru veselă coboară în unele cazuri până la 750‰ sau chiar mai puțin. Aceste tipuri de aliaje rămân albe atunci când conținutul de cupru nu depășește 50%.

Renumit pentru frumoasele obiecte din argint este palatul Elysée din Paris cu „Salonul de Argint”. Aici, de la ornamentele de pe pereți până la ceasul de pe tăblia de marmoră a căminului, totul este confecționat din argint. Se spune că în acest palat ezistă patru oameni care se ocupă în permanență de lustruirea celor două servicii de masă – serviciul Christofle, care are 1000 de piese, placate cu aur sau cu argintnt și serviciul Puiforcat, cu tacâmuri de argint masiv, tacâmuri care ajung pentru 100 de invitați.

Bibliografie: I. Lăzărescu, V. Brana, Aurul și argintul, București, Editura Tehnică, 1972.

BSG
About The Author

2 Mesaje:


  • By jeni mirea (valenii de munte ph) 25 feb. 2014

    La multi ani! bijuteriile sunt superbe,mi-ar placea sa port una de la voi:) mult succes in tot cea ce faceti!

  • By ghizdavu iuliana simona (vulcan) 27 feb. 2014

    tooate bijuteriile sunt deosebite,LA MULTI ANI !

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate