Aurul la noi în ţară | BSG

La noi în ţară, exceptând unele concentraţii aurifere de mai mică importanţă, care, în bună parte au fost  exploatate, se remarcă două regiuni aurifere importante: regiunea Baia Mare şi regiunea Munţilor  Metaliferi.

În sudul Munţilor Apuseni, între văile Mureşului, ale Crişului Alb şi Arieşului, se află Muntii Metaliferi, cu vestitul poligon aurifer delimitat de localităţile Caraci, Baia de Arieş, Zlatna şi Sacarâmb, pe o suprafaţă de 2500 km pătraţi.

Pe acest teritoriu se găseşte una din cele mai importat zone auro-argentifere, cuprifere, plumbo-zincifere de la noi din ţară şi chiar si din Europa (de exemplu, Roşia Montană).

Poligonul aurifer al munţilor Apuseni este cea mai veche şi mai renumită regiune auriferă din Europa.

Principalele zăcăminte auro-argentifere din muntii Metaliferi  se află în:

 • grupul minier Brad (Muşariu, Brădisor-Barza, Valea Morii, Curachi-Harţagani,Caraciu)
 • grupul minier Băita-Troiţa-Măgura ( Băiţa Crăciuneti, Troiţa-Trestia-Topliţa—Măgura)
 • grupul minier Sacarâmb -Handol
 • grupul minier Zlatna (Stanija, Almaş, Hanes, Breaza)
 • grupul minier Bucium (Rodu-Frasin, Vulcoi-Corabia, Botes)
 • grupul minier Roşia Montană şi Baia de Arieş.

România ar putea deveni primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele 2 ţări din top: Finlanda si Suedia, dacă mina aurifera de la Roşia Montană ar primi avizele necesare pentru exploatare. Daca ţinem cont de faptul că Finlanda şi Suedia produc în jur de 11-12 tone de aur pe an, România ar putea produce 13 tone anuale, devenind astfel cea mai mare producatoare de aur din Europa.

 sursa foto

BSG
About The Author

4 Mesaje:


 • By iulia 18 iun. 2012

  Zadarnic ar deveni Romania cea mai mare producatoare de aur din Europa, daca nu ar fi si ,,proprietara” lui… Daca aurul produs in Romania ar lua drumul strainatatii mai ales pe bani de nimic, cu ce ne-ar ajuta asta pe noi pe termen lung?… Alte tari nu au nici macar un sfert din potentialul pe care il are aceasta tara, dar in schimb stiu sa exploateze din plin ceea ce au.Multi cosidera ca ,,tezaurul” de la Rosia Monatana ar trebui sa ramana neatins pana cand ar ajunge la putere cineva care sa sa stie sa il gestioneze in interes national.

 • By anca 19 iun. 2012

  Probabil cand se va schimba mentalitatea in tara asta , si nu se va mai incerca s-o „vindem si pe mama” va fi mai bine ,dar pana atunci in mainile nostre sta schimbarea si de noi depinde intr-o oarecare masura viitorul acestei tari si al copiilor nostri.Noi vom purta povara a ceea ce se intampla acum, daca nu luam initiativa, daca suntem nepasatori.Daca ne dorim sa fie mai bine trebuie sa persistam in acest lucru si sa aratam ca ne dorim un viitor mai bun.Cred ca la noi este problema: ca ne dorim dar NU ARATAM (aici ma refer la faptul ca suntem delasatori o parte din noi…cum a fost acum cand s-a facut mitingurile acelea in toata tara …noi vrem schimbare dar nu mergem sa aratam. Nu mai retin exact dar cred ca la Alba Iulia a fost o SINGURA persoana care a participat la miting in fata primariei si a fost prezenta timp de cateva zile la miting pt a-si spune nemultumirea pe cand ceilalti doar se uitau de departe la acea persoana, Pai cum se poate face schimbare cand unu striga si zece stau?Hai sa fim uniti si sa SCHIMBAM ceva.Poate fi si mai bine!!!
  Este pacat atat de potentialul intelectual cat si de cel natural al acestei tari pentru ca nu se valorifica la adevarata lui valoare..Avem atata bogatie la noi in tara si sta „paienjeni”i pe ea.Avem munti, dealuri , marea neagra, delta dunarii, dar cine le amenajeaza pentru turism?Cine investeste in ele?Mai bine se aloca cateva mil de euro pentru o sala sportiva intr-un sat uitat de lume, care nu are canalizare, nu are apa trasa la om in curte, dar avem sala sportiva de cateva mil euro!!!
  Uitati-va numai la arabi care dupa parerea mea din nimic au facut ceva de nedescris …si ei nu au avut fauna nostra …eee… noi avem fauna dar de fapt nu avem nimic.De ce?

 • By izabela 21 iun. 2012

  Parerile sunt impartite,sunt oameni avuti,la posturi potrivite care castiga la real dintr-o afacere ca aceasta,acestia nu o sa zica nu.Sunt cei care si-ar dori doar un loc de munca ,nu prea stiu si nici nu prea ii intereseaza mai departe si sunt aceia care stiu ca nu e de nici un folos extragerea aurului daca il facem cadou strainilor pe ‘maruntis’ca pe strain nu-l intereseaza nici tara,nici poporul si nici viitorul Romaniei,i-si ia jucarile,aurul si a plecat lasand tara stoarsa…Si eu sunt de parere ca valoarea aurului din tara noastra este si va creste mai mare daca ramane acolo unde e.Iar strainii sa-si puna pofta-n cui.Oricum daca noi vom fi vreodata constienti de adevaratele valori si le vom sti pastra asa cum trebuie,nu vom duce lipsa de nimic 🙂

  • By iulia 25 iun. 2012

   Ai mare dreptate. Cei care sunt in posturi de conducere rareori au tinut cu cetateanul de rand, adeseori avand interese proprii in afacerile lor cu banii publici. Cei care traiesc la limita nu sunt interesati de ce e bine sau nu, ci mai degraba de de ceea ce primesc ei…Iar cei constienti si responsabili, iar in acest caz sunt foarte multi, nu conteaza decat la alegeri, cand cei de sus se intrec in promisiuni utopice, pe care le uita de obicei cand ajung la ,,ciolan”.

Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate