Aurul în Biblie | BSG

Aurul în Biblie

aur_in_biblieÎn Sfânta Scriptură, primul metal cunoscut de om a fost aurul, iar acest lucru corespunde întru totul cu cercetările făcute de arheologi și istorici care au constatat că oamenii au descoperit  aurul înaintea altor metale, cum ar fi cuprul, fierul sau bronzul.

Încă de la capitolul Facerea sau Geneza, 2, 11 – 12, în Biblie scrie că Dumnezeu l-a așezat pe om în grădina Raiului, unde izvorăște un râu care înconjoară „toată țara Havila, în care se află aur. Aurul din țara aceea este bun.”

Aurul „bun” așa cum e descris în Biblie, este posibil să fie aurul pur, nativ, deoarece, încă din Antichitate s-a observat că aurul poate fi aliat cu diferite metale, în special cu argintul. Culoarea aurului pur este de un galben intens, de o mare strălucire.

Aurul a avut și încă are un rol important în viața oamenilor. Un cercetător englez al elementelor chimice, pe nume J. Newton Friend arată că în Biblie, aurul este pomenit de nu mai puțin de 267 de ori, în diferite circumstanțe.

Astfel, atunci când Iosif tâlcuiește visul faraonului, el primește în schimb un inel și un lanț de aur. Mai apoi, când Moise reușește să-și ducă poporul sclav din Egipt, el îi sfătuiește să ia cu ei de unde pot, chiar de la vecini, cu împrumut, vase de aur și argint. Mai apoi, în pustiu, oamenii își fac un idol din aur. Tot aceiași oameni aduc jertfă lui Dumnezeu, pentru realizarea cortului sfânt, podoabe de aur.

Aurul intervine mereu, și e luat întotdeauna drept pradă de război. După captura Madianiților, evreii au luat de la aceștia bijuterii de aur – „lanțuri, brățări, inele, cercei și salbe”, care cântăreau aproape  300 KG. (Numerii, 31, 50).

 Însă cele mai mari cantități de aur care apar în Cartea Sfântă au fost folosite de regele Solomon pentru împodobirea templului din Ierusalim.

Aurul îi este adus în dar și pruncului Isus, alături de smirnă și tămâie, de către cei trei magi de la Răsărit, care au urmat steaua și l-au găsit pe Mântuitor pentru a i se închina. Aurul a împlinit, încă din Antichitate, rolul de cadou prețios și prețuit. Dacă smirna e simbolul divinității iar smirna – simbolul suferinței umane, aurul a fost și a rămas simbolul regalității.

Prezența aurului în Biblie atestă faptul că acest metal nobil l-a însoțit pe om chiar de la începutul existenței lui.

Bibliografie:

1. Galia Maria Gruder, Cartea aurului, de la mit la istorie, București, editura Humanitas, 2005.

2. J. Newton Friend, Man and The Chemica Elements, Charles Griffin Comp. Ltd. Londra, 1951.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate