Aurul argintifer și electrum | BSG

Aurul argintifer și electrum

moneda_electrum_lydiaAurul argintifer este un aliaj natural de aur și argint, având între 10% și 15% argint. Aliajul cu 20% argint sau cu 30% argint a fost numit electrum (argentian) de către Pliniu cel Bătrân.

Denumirea de electrum vine de la grecescul „elektron”, cuvânt utilizat de greci și pentru denumirea chihlimbarului, care are aproape aceeași culoare, galben – pal. Chihlimbarul a dat și numele elecrtonului, electricii, deoarece a jucat un rol esențial în descoperirea fenomenelor electrice. Grecii antici știau, de exemplu, că dacă o bucată de chihlimbar este frecată cu o bucată de blană, provoacă o sarcină electrică pe suprafața acestuia, care apoi poate crea o scânteie când este adus aproape de un obiect legat la sol.

Acest tip de aur are sistem de cristalizare cubic, la fel ca aurul în stare pură, care conține, de asemenea o cantitate de argint, însă mai mică. Mai există și argint aurifer, denumit „aurian gold” sau „kustelite”.

Aurul argintifer are duritatea mai mare decât a aurului pur, duritatea aurului crescând, în general, cu conținutul de argint.

Electrum – ul are un luciu metalic și culoare de la galben-pal la alb-gălbui, până la alb-argintiu, iar aurul argintifer are culoarea de la galben de aur la galben-pal.

Are o șlefuire mai bună decât la aurul pur.

Electrum a fost folosit pentru primele monede metalice, și încă din mileniul al III – lea î.Hr., în Vechiul Regat al Egiptului, uneori ca un strat exterior de pe vârful piramidelor egiptene și obeliscuri. Electrum este compus în principal din aur și argint , dar uneori se găsesc și urme de platină , cupru și alte metale.

Monedele bătute în regatul Lydiei (regat din antichitate de pe teritoriul Asiei Mici, unde acum este Anatolia) în secolele VI, VII, î.Hr. erau din electrum natural, constând din 75% aur și 25% argint. (vezi imaginea).

Aurul argintifer se găsește în filoane hidrotermale de cuarț cu aur nativ și sulfuri formate la temperaturi scăzute. Avem astfel de aur și la noi în țară. Mai este întâlnit în SUA, Columbia, Noua Zeelandă, Rusia etc.

În județul Dolj, la Călărași a fost găsit un disc metalic, confecționat din electrum. Analizele au dus la concluzia că aurul este aur natural, provenit din râurile aurifere. Cantitatea mare de argint și relativ mică de cupru îl face foarte asemănător cu aurul din Munții Apuseni.

Bibliografie: Dr. Ion Berbeleac, Zăcăminte de aur, București, editura Tehnică, 1985.

BSG
About The Author

1 Mesaje:Lasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate