Aurul | BSG

aurO bucatã de metal galben, realã, înconjoarã lumea gândirii omenești și depãșește toate culturile și timpurile prin importanța sa.  Îi unește pe toți oamenii printr-o “convenție” tacit acceptatã, pentru cã vecinul o gãsește de valoare. Omul, privit individual, n-ar fi bãnuit cã aurul este valoros dacã nu i-ar fi spus vecinul. Și de aici certitudinea cã în fiecare loc din lume oamenii cred în importanța aurului și cã vor crede și urmașii.

Cu toate cã astãzi aprecierea valorii aurului a devenit o speculație asupra presupunerilor cum îl vor stabili guvernele preţul ( sau mai degrabã bancherii din spatele lor), valoare, de care se leagã o bunã parte a creației spirituale și artistice a omenirii.

Epopeea aurului a  început atunci când acesta nu era decât o “pietricicã” ce atrãgea cu galbenul sãu strãlucitor. Bãrbatul vroia sã strãluceascã în faţa celor din tribul sãu și mai ales în fața dușmanilor, iar femeia avea și are dorința ca atunci când este vãzutã sã-și mãreascã atracția, frumusețea, printr-o podoabã pe care n-o au toate.

Tendinței omului de a ieși în evidenţã i-a venit în întâmpinare aurul, care se prelucreazã extrem de ușor. Așa s-a prins sufletul omului în culoarea și strãlucirea aurului, iar știința actualã i-a descoperit noi calitãți, care îl fac și mai prețios, înmulțindu-i întrebuințãrile.

Sunt foarte multe lucruri de zis și scris despre aur, dar mi-a plãcut foarte mult “pledoaria” principalului personaj negativ din romanul “Goldfinger” de Ian Fleming, cel care dã și numele romanului, când îi spunea lui James Bond, în legãturã cu planurile sale de a jefui Fort Knox (locul de depozitare al trezoreriei S.U.A.): “Domnule Bond, toatã viaţa mea am fost un îndrãgostit. Un îndrãgostit de aur. Iubesc culoarea lui, strãlucirea lui, divina lui greutate. Iubesc carnea aurului, pielea lui moale, pe care m-am deprins atât de bine s-o judec dupã pipãit, încât  pot sã apreciez puritatea unui lingou cu aproximație de un carat. Și iubesc aroma caldã pe care o rãspândește atunci când îl topesc într-un sirop cu adevãrat auriu. Dar, mai presus de toate, Domnule Bond, iubesc puterea pe care aurul o dã celui ce-l posedã – magica forțã prin care poate sã dirijeze energii, sã pretindã eforturi, sã-ți îndeplineascã orice dorințã  și toanã, iar atunci când se ivește nevoia, sã cumperi trupuri, minți și chiar suflete. ”

Bibliografie:

Gridan, Teofil, Universul bijuteriilor, Editura Enciclopedicã, București, 2003.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate