Arta civilizaţiei Cretane | BSG

Civilizaţia Cretană s-a născut pe Insula Creta, fiind una dintre cele mai timpurii civilizaţii europene. Locul i-a fost luat mai apoi de cultura miceniană, despre care se spune că ar fi fost „bogată în aur”. Cei care vor vizita insula Creta, vor putea vedea la palatul Knossos cât de înfloritoare a fost civilizaţia minoică, încă din mileniul II, î. Hr.

Ca şi dacii, şi cretanii erau un popor liber, fiind în deplină comuniune cu natura. Şi ei aveau, încă din mileniul III, meşteşugari iscusiţi, giuvaergii şi aurauri, exportând numeroase bijuterii.  Corăbiile lor aduceau din Egipt fildeş şi vase scumpe, statuete, perle şi pietre dure, veşminte somptuase şi metale comune.

Cretanii au adus contribuţii originale în gliptică (arta de a sculpta sau grava figuri ornamentale pe pietre prețioase sau semiprețioase sau pe mulajele pentru monede și medalii). Ei sculptau imagini pe pietrele dure pentru sigilii confecţionate din agate, cornalină, ametist şi altele, ceea ce le-a adus un binemeritat renume. Aurul aici era mai preţuit, deoarece era mai rar.

La fel ca la geto – daci, taurul la cretani era simbolul bogăţiei şi al fertilităţii (vezi rhytonul de le Poroina).

Sir Arthur John Evans (1851 –  1941) a fost un arheolog englezcare a făcut o serie de expediții în Grecia și mai ales în Creta, descoperind, între 1900-1931 și restaurând palatului minoic din Knossos.

La noi, aproape toate tezaurele au fost descoperite din întâmplare, de către oameni simpli, de la ţară. De ce oare nu se fac săpături arheologice şi de ce nu se acordă mai multă importanţă trecutului şi istoriei noastre? Luând în considerare valoroasele obiecte din aur datând din mileniul V î.Hr. până înainte de cucerirea romanilor, suntem îndreptăţiţi să credem că pe aceste pământuri, strămoşii noştri au avut o cultură şi o civilizaţie mai mult decât înfloritoare.

în imagine este fresca „Prinţul cu crini” din palatul Knossos

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate