Arme de preț | BSG

arme_de_pretArma este însoțitorul permanent al ostașului. De ea depinde și biruința și viața lui. De aceea interesul pentru arme a fost întotdeauna deosebit, acestea fiind îngrijite și împodobite. Armele foarte bune și echipamentul solid subliniau importanța proprietarului, vorbeau despre meritele sale militare. Armele scumpe, primite ca rasplată, încurajau vitejia în luptă, fiind, totodată, semnul bunăvoinței deosebite a suveranului.  Iar armele bogat decorate erau atributul necesar al ceremoniilor solemne. Obiceiul împodobirii armelor a apărut încă din antichitatea timpurie.

Nomazii și locuitorii războinici ai stepelor Eurasiei (Eurasia este o masă continentală formată din Europa și Asia) aveau o atitudine deosebită fata de arme: din aur erau făcute căptușelile „gorit”-elor, (tocuri pentru arcuri) și al tecilor akinakes-urilor ( akinakes – spadă scurtă sau pumnal cu unul ori două tăişuri şi cu o gardă caracteristică, în formă de inimă, folosită de perși, sciți, sarmați, geți etc.). Hunii, de asemenea, își împodobeau cu mult lux arma teribilă. Căptușelile arcurilor bune erau făcute din foițe de aur. Aceste aplice ar fi reprezentat un impediment în lupta,de aceea erau folosite numai la ceremoniile de paradă. Armele frumoase erau prețuite și în Imperiul Roman: coifurile ofițerilor din perioada Romei târzii erau confecționate din fier, dar erau acoperite cu plăci de aur cu ornamente complicate, și uneori cu garnituri din pietre prețioase.

Totuși întâietatea în confecționarea armelor rafinate și luxoase și a echipamentului militar le revine meșterilor care au trăit în secolele XV-XVII în India, Orientul Mijlociu și Apropiat. Armele scumpe cu lame, făurite în India epocii Marilor Moguli, erau neapărat înfrumusețate cu aur. Din aur se făceau căptușelile tecilor și ale mânerelor, se executau modele complicate pe crestăturile de pe lamele din otel sau otel de Damasc. Pietrele scumpe, încrustate, confereau obiectelor o înfățișare singulară, uneori se crea impresia că nu pietrele sunt incrustate în baza de aur, ci fâșiile de aur sunt întrețesute printre ele. În secolul al XVII-lea, șeile turcești erau la mare căutare. Pe lângă faptul că erau foarte comode, ele se remarcau și prin rafinamentul împodobirii: broderii de aur pe țesături scumpe și căptușeli de aur cu încrustații de pietre prețioase. Lamele armelor albe, buzduganele, echipamentul de protecție, piesele de harnașament, țevile puștilor sau pistoalelor, erau confecționate din fier și împodobite cu mult aur. Armele ultimelor puteri militare ale Orientului, în pofida luxului lor provocator, își păstrau calitățile în luptă.

Bibliografie: Aurul lumii, frumuseţi şi celebrităţi, traducere din rusă de Emil Iordache şi Leonte Ivanov, Chişinău, Editura Arc, 2005. Autor fragment: Igor Gavritubin.

BSG
About The Author

Încă nu există mesaje, dar poți fi primulLasă un mesaj
Copyright SC BERTUS SRL. Toate drepturile rezervate